15 november 2017
Auteur
Eline Blom

Dagjes uit voor de kunstliefhebber

Veel van de meest iconische kunstenaars ter wereld komen uit Nederland. Uitgebreide collecties van Van Gogh's werk zijn te vinden in het Kröller-Müller Museum, terwijl de meesterwerken van Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum worden tentoongesteld. Als u een traplift thuis heeft, zijn er genoeg toegankelijke musea, galerijen en beeldentuinen te bezoeken, die historische kunstwerken en het werk van hedendaagse artiesten tentoonstellen. In dit artikel kijken we naar enkele van de mooiste dagjes uit voor de kunstliefhebber.

Kröller-Müller Museum, Otterlo, Gelderland 

beeldentuin-krollermuller.jpgMet de tweede grootste Van Gogh collectie ter wereld, evenals meesterwerken van Claude Monet, Pablo Picasso en Georges Seurat, is het Kröller-Müller Museum een paradijs voor kunstliefhebbers en een ​​must-visit. Een ontdekkingstocht die al begint bij de entree van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dwaal vrij rond in de natuur om vanzelf uit te komen bij de mooiste schatkamer die Nederland rijk is. De unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur staat garant voor een bijzondere ervaring.

Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Tussen 1907 en 1922 koopt zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan, waarmee haar verzameling tot de grootste privécollecties van de twintigste eeuw gerekend kan worden.

Naast zijn ongelooflijke verzameling schilderijen en tekeningen biedt het museum één ​​van Europa's grootste beeldentuinen, die grotendeels toegankelijk is voor rolstoelen en scootmobielen. Hier kun je 160 beelden zien van de meest iconische kunstenaars, waaronder Aristide Maillol en Jean Dubuffet. De beelden staan verspreid over een 25 hectare groot park en bos, met veel ruimte om te genieten van een picknick.

hoge-veluwe.jpgHet Kröller-Müller Museum is zo groot dat je hier gemakkelijk een dag kan doorbrengen. Als u graag meer wilt weten over de kunstenaars en hun werk, kunt u een audiotour of een rondleiding door het museum volgen. Als u tijd hebt, kunt u het Nationaal Park Hoge Veluwe verkennen, waarin het museum middenin ligt. Hier kunnen bezoekers ook gratis fietsen huren, zelfs speciaal aangepaste rolstoelfietsen. Met een invalide parkeerkaart kunt u gratis parkeren bij het museum.

Het testpanel van de Zonnebloem heeft recent de toegankelijkheid getest en was vol lof. Aandachtspunten worden de komende periode aangepast. Bij het Kröller-Müller Museum bent u in goede handen.

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

museum-boijmans-van-beuningen.jpgReis door de kunstgeschiedenis in Nederland en Europa in het Museum Boijmans Van Beuningen. Met een collectie kunst vanaf de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw kunnen bezoekers de werken van Bosch, Rembrandt, Van Gogh en Dali bewonderen. Het museum omvat vele jaren, thema's en stijlen, dus er is iets voor elk type kunstliefhebber.

Museum Boijmans Van Beuningen is één van de oudste musea in Nederland. Het is vernoemd naar de advocaat, Frans Jacob Otto Boijmans, die zijn kunstcollectie in 1849 naliet aan de stad Rotterdam. Met de overname van de Van Beuningen collectie in 1958 wordt de naam van het museum uitgebreid. Naast schilderijen zijn er een spectaculaire verzameling sculpturen en gebruiksvoorwerpen. De collectie tekeningen en prenten behoren tot de beste ter wereld. Door het jaar heen organiseert het museum spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment lopen er vijf verschillende tentoonstellingen: ‘Change the System’, ‘Academy of Tal R’, ‘Dinh Q. Le’, ‘Sensory Spaces 12’ en ‘Gedrukt bij Kelpra’. Buiten deze tentoonstellingen, is ook ‘De collectie als tijdmachine’ te zien, dit is de vaste collectie in een deze zomer vernieuwde opstelling

Het museum is toegankelijk voor bezoekers met mobiliteitsproblemen. Als u het comfort van uw huis en traplift achterlaat bent u hier in goede handen. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk, beschikt over twee liften en heeft zelfs een Handicare traplift waarmee u het auditorium bereikt. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten en voor vragen of assistentie kunt u altijd bij de beveiligers terecht.

Kunsthal, Rotterdam

kunsthal.jpgBeschouwd als één van de culturele schatten van Rotterdam, is de Kunsthal’s iconische moderne architectuur gerespecteerd, samen met de agenda van geweldige tentoonstellingen. Het gebouw is ontworpen door architect Koolhaas en zijn team in het kantoor voor Metropolitan Architecture (OMA) tussen 1988 en 1989. Toen het museum in 1992 zijn deuren opende, beschouwden velen het gebouw zelf als een kunstwerk.

Als u geïnteresseerd bent in hedendaagse kunst, moet de Kunsthal bovenaan uw lijst staan ​​van galerieën en musea om dit jaar te bezoeken. Met geen permanente collectie heeft het museum jaarlijks 20 tentoonstellingen, met fotografie, beeldhouwwerken, mode en film, waarin kunstgeschiedenis en opkomende kunstenaars uit Nederland en de rest van de wereld worden omarmd. Hou de website in de gaten voor informatie over de huidige en toekomstige tentoonstellingen van het museum. De Kunsthal biedt gehandicaptenparkeerplaatsen en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn rolstoelen om gratis te huren, maar het is beter om vooraf een bezoek te reserveren door het museum te bellen.

De Hallen Haarlem

de-hallen-haarlem.jpgDe Hallen is het museum van moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. De Hallen biedt kunstenaars uit Nederland en over de hele wereld de mogelijkheid om hun werk te laten zien. De Hallen presenteert een reeks tentoonstellingen die de huidige ontwikkelingen in de beeldende kunstwereld volgen. Fotografische en videokunst is de focus van het museum, hoewel De Hallen ook een jaarlijkse tentoonstelling in de zomer aanbiedt over de geschiedenis van de moderne kunst, van 1850 tot heden.

Om meer te ontdekken over  actuele trends en prominente kunstenaars heeft De Hallen regelmatig tentoonstellingen. Als u gewoon wilt genieten van de werken van enkele van 's werelds meest uitdagende hedendaagse kunstenaars, er zijn meer dan 10.000 stukken tentoongesteld.

Gemeentemuseum, Den Haag

gemeentemuseum.jpgMet meer dan 150.000 kunstwerken is het Gemeentemuseum één ​​van de grootste kunstmusea in Europa. Met een enorme collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst, biedt het museum iets voor alle kunstliefhebbers. Met maar liefst 300 van zijn kunstwerken is het bovendien de internationale thuishaven van Piet Mondriaan. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een zeer rijk en divers tentoonstellingsprogramma dat het Nederlandse en internationale publiek bedient. Naast de vaste collectie, programmeert het museum jaarlijks circa 35 tentoonstellingen. Het museum laat bezoekers graag kennismaken met kunstenaars die nog niet bij het grote publiek bekend zijn.

Topstukken in de collectie zijn schilderijen van onder andere Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Claude Monet, Wassily Kandinsky, Louise Bourgeois, Francis Bacon en Marlene Dumas. Tevens beheert het museum een groot deel van de New Babylon werken van Constant Nieuwenhuijs. Het prachtige art deco gebouw van H.P. Berlage is bovendien een van de topstukken van de collectie. Het museum is bijzonder licht en een unieke en inspirerende locatie voor een dagje uit.

Gemeentemuseum Den Haag is, mede door het ontbreken van drempels, uitstekend toegankelijk voor mensen met een rolstoel of rollator. Er is een lift en invalidentoilet. Ook is er een beperkt aantal rolstoelen en loopstokken beschikbaar. Aangeraden wordt om deze minimaal één dag van tevoren te reserveren. Voor mensen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mag één begeleider gratis mee.

Alle nieuwe technieken, zoals een traplift, kunnen u leven makkelijker maken, maar vergeet niet tijd te besteden aan de dingen waarvan u echt blij wordt. Als kunst uw passie is, zijn er tal van musea en galerieën in Nederland om te ontdekken.

Foto's: Bert Knottenbeld, FaceMePLS, Ferdi De gier, Dario Crespi, Fred Romero