Goede voornemens in januari: voor of tegen?
Het after-feestdagen dieet. Dit jaar is het zeker, ik ga sporten. Het is besloten, dit jaar meld ik mij aan bij de schildercursus. Elk jaar in januari is het hetzelfde verhaal, we spreken onze goede voornemens uit. En jij, ben jij lid van het “team goede voornemen” of liever niet?
Volgens onze goede vriend Wikipedia, zijn goede voornemens een gewoonte van de westerse beschaving, bij de overgang naar het nieuwe jaar op 1 januari, één of meer verplichtingen aan te nemen om het eigen gedrag te verbeteren, gewoontes of de manier van leven in het komende jaar te veranderen.
Merk echter op dat ze vaak worden genomen onder de euforie van de overgang naar het nieuwe jaar, ietwat onder invloed van alcohol en met enig verlangen naar eenvoudige en lichte maaltijden na de overdosis chocola, kalkoen en wijn!
Dus waarom zou je goede voornemens aannemen?
Pascal Neveu, psychoanalyticus en psychotherapeut, auteur van Revivre même quand on est terrassé (Solar éditions) verklaarde in een artikel in het maandelijkse Psychologie Magazine , twee jaar geleden dat het hier gaat om een overgangsritueel. Bepaalde tijden van het jaar zijn erg geschikt voor dit type voornemens: 1 januari, vóór de zomervakantie of net er na, begin september. De mens heeft altijd deze behoefte aan verandering, evolutie en vooruitgang.
Maar houden we ze na verloop van tijd echt vast?
Sportclubs zien een sterke toename van het aantal abonnees in januari, het is lastig om een ??plaats te vinden in de sportschool op een fiets, terwijl 3 weken later er alweer volop plaats is. De goede voornemens van januari zijn vergeten.
Om je goede voornemens vol te houden, moet je er eerst plezier van hebben. Als u zich op 2 januari registreert in de sportschool omdat het in alle boeken is geschreven dat het goed voor u is, terwijl u het diep van binnen niet leuk vindt, gaat het goede voornemen bij voorbaat al kort mee.
Neem goede voornemens stap voor stap, kijk vooral naar het welzijn dat het ons zal brengen op de lange termijn.
En als we, in plaats van goede voornemens, ons realistische doelen stellen die over een redelijke periode haalbaar zijn?
Dan kunnen we misschien van deze momenten profiteren om de balans op te maken van onze persoonlijke situatie, om te zien wat we hebben, wat we missen, wat we willen en dan om te bekijken hoe we dit kunnen bereiken. Dit kan bijdragen aan het welzijn op het familiaire, morele, fysieke en financiële vlak. Ik merk bijvoorbeeld dat ik meer en meer moeite heb met traplopen, neem ik deze week contact op met Handicare om een afspraak te maken met een adviseur?
Goede voornemens of niet, het hele team van Handicare bedankt u voor uw vertrouwen en loyaliteit, evenals het lezen van onze blogs gedurende het afgelopen jaar en onze beste wensen voor gezondheid, geluk en succes in 2018!