25 oktober 2017
Auteur
Louisa Strohmeier

Wetenswaardigheden over Halloween

halloween-1.jpgHeb je je ooit afgevraagd wat de oorsprong van Halloween is en waar de daarbij horende gebruiken vandaan komen?

De naam Halloween komt van All Hallow's Eve, de avond voor Allerheiligen, en wordt jaarlijks van 31 oktober tot 1 november gevierd. Meestal zijn het kinderen die van huis tot huis verkleed gaan om snoepjes te verzamelen met de bekende woorden 'Trick or Treat'. Waarbij de keuze wordt gegeven slachtoffer van een plagerijtje te worden (Trick) of een snoepje te geven (Treat).
Waar precies de wortels van Halloween liggen, is nog niet duidelijk. Volgens sommige beschuldigingen gaan de wortels van Halloween terug naar het oude Keltische festival "Samhain", de viering aan het einde van het oogstseizoen.

halloween-2.jpgVan Ierland naar de VS

Vast staat echter, dat vanaf 1840 door de emigratiegolven van de Ieren naar de VS, de gebruiken van All Hallows 'Eve werden geïntroduceerd en populair werden. Maar aangezien er meer pompoenen waren dan knollen in de VS, gingen ze daar pompoenen uithollen en er figuren uitsnijden om zo de boze geesten uit te schakelen.

Heeft u uw huis al ingericht met zelf gekerfde pompoenen, vleermuizen en verdere versiering? Als u hier geen leuke knutselideeën kunt vinden,  Een zelf gekerfde, verlichte pompoen zorgt voor een prachtige sfeer in uw trappenhuis in de avonden.

Het verhaal van Jack O'Lantern, Jack met de pompoen

halloween-list.jpgVolgens een legende woonde de bedrieger Jack O'Lantern in Ierland. Op een dag ontmoette hij de duivel die hem naar de hel wilde brengen. Maar Jack was sluw en vroeg de duivel voor een laatste maaltijd. Een appel, die de duivel uit de boom moest plukken. Toen de duivel de boom beklom, kraste Jack een kruis in de schors van de boom. De duivel was er bang voor en zat gevangen in de boom. Jack onderhandelde met hem zodat hij beloofde dat hij nooit naar de hel zou hoeven en liet hem in ruil daarvoor weer vrij.

Toen Jack O'Lantern jaren later na zijn dood voor de hemelse poorten stond. Werd hij gezien zijn slechte leven de toegang tot de poorten van de hemel geweigerd. Door zijn afspraak met de duivel dat die zijn ziel tot in de eeuwigheid met rust zou laten, had Jack ook geen toegang tot de hel. Dus werd hij veroordeeld tot Niemandsland, tussen de hemel en de hel. Omdat het duister was, gaf de duivel hem een ​​gloeiende steenkool en een knol. Jack O'Lantern nam de kolen en legde het in de uitgeharde knol en gebruikte het als een lantaarn. Sindsdien dwaalt Jack met zijn lantaarn rond in Niemandsland.

halloween-3.jpgHalloween wordt populairder in Nederland

In Nederland wordt steeds meer aandacht besteed aan het Halloween feest. Winkels staan vol artikelen om huizen te versieren en ook gaan in delen van het land de kinderen langs de deuren om snoep op te halen. In sommige delen van het land is er ook al rond deze periode het van oorsprong Rooms-katholieke Sint-Maartenfeest waarbij kinderen langs de deuren gaan met een lampion om liedjes te zingen en snoep op te halen.

De grootste pompoen ter wereld

De grootste pompoen in de VS wordt momenteel tentoongesteld in de botanische tuin van New York, met een gewicht van ongeveer 1070 kilogram. In 2016 werd de zwaarste pompoen ter wereld gewogen bij het European Squash Championship in Ludwigsburg, Duitsland. De pompoen van de Belgische Mathias Willemijns woog een trotse 1190,5 kilo.

Bronnen: Wikipedia, Welt.de, Stylight.de, Welt.de