14 oktober 2020

Herfst knutselen met uw kleinkinderen

Older woman with her grandchildren

Nu het weer kouder is geworden, kan het somsmoeilijk zijn om leuke activiteiten te bedenken om uw kleinkinderen te vermaken tijdens hun bezoek. Hoewel u ze mee kunt nemen naar het plaatselijke winkelcentrum of avonturenpark, kan dat een vermoeiend dagje uit worden, vooral voor degenen die op trapliften voor thuisgebruik vertrouwen. Het maken van kunst en knutselwerkjes is een leuk alternatief voor hoe u en uw kleinkinderen wat quality time samen kunnen doorbrengen. Bovendien heeft u genoeg werkjes om aan uw koelkast te hangen en als herinnering te bewaren! In deze blog geven we enkele tips en ideeën voor het maken van knutselwerken in het herfstthema die u kunt proberen.

Dennenappels beschilderen

Child painting a pinecone

Hoewel het buiten fris kan zijn, is het toch een goed idee om naar buiten te gaan voor wat frisse lucht. Zodra u en uw kleinkinderen zich warm hebben ingepakt en op pad zijn gegaan, geeft u de kleintjes een missie om dennenappels te spotten en te verzamelen - die kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan kunst en knutselwerkjes! Met een pot lijm, kwasten, glitter en verf kunnen de kinderen beslissen of ze de hele dennenappel willen versieren of misschien een creatief patroon maken. Dit veroorzaakt waarschijnlijk veel rotzooi, dus wees voorbereid door kranten en papieren zakdoekjes op tafel te leggen.

Voor een iets uitdagender project kunt u ook een paar dennenappel-egels maken. Hiervoor heeft u nodig: dennenappels, bruin vilt of karton, PVA-lijm, schaar en zwarte stickerkralen - die allemaal verkrijgbaar zijn op plaatsen zoals Pipoos of de Action. Help uw kleinkinderen door de onderstaande methode te volgen, zodat ze hun eigen dennenappel-huisdieren kunnen hebben.

 1. Leg de dennenappels op hun kant en knip een driehoekige gezichtsvorm uit het vilt of karton.
 2. Plak drie van de zwarte stickers op het vilt om de ogen en de neus te maken.
 3. Knip twee kleine oortjes uit het vilt of karton.
 4. Bekleed alle vormen met PVA-lijm en plak ze op de voorkant van de dennenappel.
 5. Wacht tot ze zijn opgedroogd - en je bent klaar!

Als ze eenmaal de egels onder de knie hebben, kunnen ze allerlei soorten dieren maken.​

Bladeren afdrukken

stempelen-bladeren

Een klassieke herfstactiviteit voor kinderen is het afdrukken van bladeren, en het is een van de gemakkelijkste knutselactiviteiten die er zijn! Net als bij het schilderen met dennenappel, kunt u deze activiteit beginnen met een buitenwandeling waarbij de kinderen een mix van verschillende bladeren kunnen verzamelen.

De herfst is een fantastische tijd om naar buiten te gaan en van de natuur te genieten, en je kunt een wandelen op het platteland of een uitstapje naar het park of bos maken. Bladprinten is ideaal voor deze tijd van het jaar, aangezien er veel bladeren rondslingeren. Probeer verschillende vormen en maten te verzamelen en vergeet niet om alleen gevallen bladeren te kiezen in plaats van ze van takken te plukken.

Als u eenmaal thuis bent, heeft u alleen een stuk papier nodig (hoe groter hoe beter voor kleinere kinderen), afwasbare verf en een penseel. Maak de bladeren eventueel schoon en laat ze even drogen bij de verwarming. Kinderen kunnen één kant van elk blad beschilderen en het vervolgens voorzichtig op het papier drukken. Door het blad langzaam weg te pellen, worden vlekken voorkomen. Het gebruik van een reeks felgekleurde verven zorgt voor een mooie collage. Wacht tot de verf droog is en gebruiken dan viltstiften om de prints in een mooi kunstwerk te veranderen!

Appels stempelen

Apple printing bunting

 

Als de kinderen tijdens de wandeling een paar gevallen appels op de grond zien liggen, kunt u ze op de stapel dingen leggen om mee naar huis te nemen. Om ongewenste insecten te vermijden, kunt u er echter de voorkeur aan geven om langs de plaatselijke boer of supermarkt te gaan en in plaats daarvan een paar verse appels te pakken.

Snijd een appel doormidden en gebruik die om appelafdrukken te maken met rode verf of inkt op papieren driehoeken. Rijg de driehoeken aan elkaar om een ​​appelslinger te maken die je kunt ophangen als herfstdecoratie. Meer ideeën vind u hier.

Herfstblad zonnevanger

Autumn leaf suncatcher

Deze herfstblad zonnevangers zijn erg leuk voor kinderen. Ze kunnen niet alleen genieten van het maken ervan, maar ze zullen ook kunnen zien dat hun harde werk zijn vruchten afwerpt wanneer het licht door het raam valt en de patronen op de muren verschijnen.

Dit is hoe u te werk gaat: druk kleurrijke bladeren, herfstbloemblaadjes en andere natuurartikelen op transparant boeklon, te koop bij de HEMA (ook wel plakplastic genoemd). Dek af met een ander stuk boeklon en hang aan een touwtje in het raam. Hier staan meer ideeën voor herfstige knutsel werkjes.

Herfst collages

Autumn walk scene

Geef uw kleinkinderen de taak om een ​​collage te maken van een herfstlandschap met verf en de voorwerpen die ze tijdens hun wandeling hebben verzameld. Of het nu gaat om het knippen en plakken van delen van bladeren om mensen te maken of het schilderen met vingerafdrukken om herfstbomen te maken, laat de kinderen al hun creativiteit de vrije loop.

U kunt vormstekers gebruiken om vormen uit bladeren te snijden en deze op een kaart te plakken om er plaatjes van te maken. Maar van bladeren kunnen ook bladmensen en dieren worden gemaakt met een beetje lijm en wat viltstiften (en fantastie). Een kunstwerk of knutselwerk maken als je eenmaal thuiskomt na een korte wandeling met uw kleinkinderen is de perfecte gelegenheid voor wat creatieve rust.

Belangrijke dingen om te onthouden

Alles waar kinderen bij betrokken zijn, kan rommelig worden, maar vooral knutselen! Zorg er dus voor dat u een knutselplek in huis maakt - de keukentafel is het beste - dat bedekt is met lagen oude kranten en papieren handdoeken.

Drie tips: houd het simpel. Je hebt geen luxe uitrusting nodig. Kinderen zijn dol op het maken van knutselwerkjes met eenvoudige materialen, waarvan je er veel waarschijnlijk al in huis hebt. Ten tweede: houd het open en laat kinderen voorop lopen.

Kinderen vinden het heerlijk om geïnspireerd te worden, maar als ze eenmaal een idee hebben, laat hun fantasie de vrije loop! Het gaat om het proces, niet om het eindproduct. Geniet van uw kostbare tijd samen met uw kleinkinderen!

Hier zijn enkele ideeën voor herfstkunstprojecten waar u samen met uw kleinkinderen van kunt genieten:

 • Dennenappel schilderij
 • Denneappel egels
 • Blad afdrukken
 • Appel-stempel vlaggetjes
 • Herfstbladeren zonnevanger
 • Maak collages gemaakt met herfstvondsten

bronnen: