01 november 2017
Auteur
Eline Blom

Maak het mooiste van de herfst

De herfst is officieel begonnen. Het weelderige, groene landschap wordt omgezet in een regenboog van goud, oranje en rood. Hoewel de zomermaanden perfect waren om tijd in de tuin door te brengen, mag dit seizoen niet over het hoofd worden gezien als een geweldige kans om van de natuur te genieten.

Als u een beperkte mobiliteit hebt en afhankelijk bent van de hulp van een rolstoel of een tweedehands traplift, is het heel belangrijk om tijd buitenshuis door te brengen. Het is immers heel gemakkelijk om binnen te verkiezen voor buiten en daarop de drempel om naar buiten te gaan steeds groter te maken. In dit artikel kijken we naar hoe u het herfstseizoen optimaal kan benutten.

Ga op zoek naar de tekenen van de herfst

paddestoelen.jpgHoewel de herfst onvermijdelijk kouder weer en regen brengt, is het één van de meest spectaculaire seizoenen. Bladeren veranderen in oranje, rood en goud. En moeder natuur brengt een overvloed aan nieuwe planten en fruit. Paddenstoelen, zo’n typisch signaal van de herfst, vindt u volop onder de bomen. Hun levendige rode kleur en witte vlekken zorgen voor een prachtige uitstraling van de bossen. Ga op zoek naar de heerlijkste natuurlijke ingrediënten om hartige seizoensgerechten te bereiden, zoals bramen (perfect om jam en taart te maken), wilde knoflook, kastanjes en vlierbessen.

spreeuwen.jpgEén van de meest opmerkelijke verschijningen van de natuur in de herfst zijn de spreeuwenzwermen. Duizenden vogels vliegen door de lucht, maken de mooiste vormen en duiken in harmonie van links naar rechts. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat de spreeuwen zich zo gedragen om op deze manier roofdieren te ontwijken. Echter niemand is echt zeker waarom ze zo'n indrukwekkende stunt uitvoeren. Tijdens het herfstseizoen kunt u de zwermen spreeuwen opsporen, maar natuurliefhebbers kijken ook uit naar de trekkende vogels die via Nederland, vooral langs de kust van de Noordzee, komen. Vogelbescherming Nederland heeft op haar website veel informatie over het bekijken van vogels en waar u de beste vogelspotplekken vindt.

Probeer de smaak van het seizoen

appeltaart.jpgDe herfst biedt het perfecte excuus om te genieten van uw favoriete eten. In de koudere maanden als de nachten eerder beginnen, is het belangrijk om een positieve focus te behouden. Genieten van uw favoriete gerecht kan echt het verschil maken. Nodig familie of vrienden uit voor een maaltijd om het gelijktijdig tot een sociale activiteit te maken.


Of u nu thuis kookt of een café bezoekt met uw naasten, van een seizoensgerecht kunt u erg genieten. Op dit moment van het jaar is traditioneel eten meestal een warm gerecht, zoals een stamppot of een heerlijke kom snert. Het is bijzonder aangenaam om op een frisse herfstdag een warm stuk appeltaart te verorberen. Combineer een korte wandeling met een bezoek aan de dichtstbijzijnde stad om heerlijke seizoensproducten op een winkel of markt te halen.

Als u de smaak van de herfst wil combineren met een wandeling kunt u ook uw eigen verse groenten en fruit op een boerderij halen. De Olmenhorst in Lisserbroek geeft u de kans om heerlijke verse producten uit te kiezen om mee naar huis te nemen. Er zijn veel gelijkwaardige boerderijen in heel het land. Waarom niet uw eigen appels plukken en een traditionele appeltaart bakken?

Geniet van een herfstwandeling

de-hoge-veluwe.jpgMaak een wandeling in de frisse herfstlucht om het seizoen echt te omarmen. Buiten in de vele bossen of langs de vaarten kan een wonder doen voor uw lichamelijke en mentale gezondheid.  Aangezien we 's avonds minder licht hebben, is het belangrijk om het beschikbare daglicht optimaal te benutten door buiten te zijn. Eén van de mooiste aspecten van de herfst zijn de spectaculaire zonsopgangen en zonsondergangen. Hoewel er veel parken en tuinen in het hele land zijn, hebben we hieronder enkele van onze favoriete plekken voor herfstwandelingen opgenomen. Vergeet niet om u warm te kleden met een jas, sjaal, hoed en handschoenen voordat u erop uit gaat.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Utrecht

Hoewel het park veel hoogteverschillen kent, zijn er tal van mooie paden voor mensen met beperkte mobiliteit en mobiliteitshulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen. De routes rond Landgoed Broekhuizen zijn makkelijk te verkennen en zijn duidelijk gemarkeerd. Het landgoed wordt omringd door vele bomen, waardoor het de perfecte plek is om van de herfstkleuren te genieten.

Voor een wandeling in een prachtige omgeving, gaat u naar Kasteel Groenveld. De paden in het landgoed zijn allemaal toegankelijk en u kunt zelfs een rolstoel huren bij het Koetshuis. In De Vuursche is er een parcours speciaal voor scootmobielen. Meer informatie en een kaart van deze route zijn te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Hoge Veluwe, Gelderland

veluwezoom.jpgNationaal park De Hoge Veluwe is één van de beste plaatsen om te verkennen wanneer u mobiliteitsproblemen hebt en normaliter vertrouwt op een traplift thuis. Hoewel het wild en afgelegen voelt, zijn er drie verharde paden door het park, die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Het landschapspad, in het midden, is 5 kilometer lang en passeert veel van de belangrijkste attracties van het park. Voor volledige details en kaarten van de toegankelijke routes, gaat u naar het bezoekerscentrum. Als alternatief voor een wandeling kunt u ook gratis speciale fietsen huren die geschikt zijn voor rolstoelen.

Kijk ook eens naar de lijst van natuurgebieden en parken in Nederland die het waard zijn om te bezoeken bij u in de omgeving.

Hoe u ook de herfst in Nederland doorbrengt, zorg er in ieder geval voor dat u tijd buiten doorbrengt om te genieten van de kleuren en de frisse lucht. U bent nooit te ver van een mooi bos of een rustig park.

Credits beeld: Paul van de Velde, Ilona Swinkels, /kallu, Donald Macauley