14 maart 2022

De voordelen van honden voor senioren

hond met senior vrouw

Als u op latere leeftijd wilt ontspannen, wie kan u dan beter gezelschap houden dan een harige, trouwe viervoeter? Van de voordelen voor de geestelijke gezondheid tot de gezelligheid, er zijn veel goede redenen waarom het hebben van een hond goed is voor je gezondheid. Lees verder om erachter te komen wat de belangrijkste voordelen zijn van het hebben van een hondje voor oudere mensen en welke rassen beter geschikt zijn voor senioren.

Gezondheid & Fitness

Zoals je je kunt voorstellen, zal elke dag wandelen met je hond wonderen doen voor je gezondheid en conditie. Het gaat zelfde zo ver dat het je bloeddruk zal verlagen en blessures zullen sneller herstellen doordat u in conditie bent. 

Het bezitten van een hond kan een echte game-changer zijn voor het activiteitenniveau, vooral bij ouderen van wie de bewegingsmogelijkheden afnemen met de leeftijd. Meer bewegen leidt tot minder gezondheidsproblemen. Onderzoek toonde aan dat nieuwe eigenaren van gezelschapsdieren, in vergelijking met mensen zonder huisdieren, meer gingen bewegen en minder lichte gezondheidsproblemen hadden.

Geestelijke gezondheid en gezelligheid

Naast het stimuleren van ons humeur, doet het hebben van een hond of huisdier in het algemeen wonderen voor onze algehele geestelijke gezondheid. Huisdieren bieden een comfortsysteem en produceren in feite een chemische kettingreactie in de hersenen die helpt om de niveaus van het stress-inducerende hormoon, cortisol, te verlagen en de productie van het feel-good hormoon, serotonine, te verhogen. Het is zelfs aangetoond dat huisdieren de bloeddruk en het stressniveau bij mensen verlagen en zelfs kunnen helpen het cholesterol te verlagen, depressies te bestrijden en te helpen beschermen tegen hartaandoeningen. Allemaal goede redenen voor oudere mensen om een ​​huisdier te hebben!

Het hebben van een hond moedigt je ook aan om naar buiten te gaan, eenzaamheid te voorkomen en nieuwe mensen en andere hondenuitlaters te ontmoeten. Honden zijn briljante gespreksstarters en veel beginnende hondenbezitters zijn oprecht verbaasd over hoeveel nieuwe mensen ze ontmoeten.

Natuurlijk heeft het wandelen ook voordelen voor uw huisdier. Socialiseren met andere honden kan de sociale vaardigheden van uw huisdier helpen en stimuleren, vooral als ze de enige hond in uw huishouden zijn.

hond uitlaten

Een uniek gezelschap

Iedereen die ooit een hond heeft gehad, weet hoe bijzonder die vriendschap kan zijn. Een harige metgezel aan je zijde hebben om je te ondersteunen tijdens je moeilijkste tijden is echt iets opmerkelijks en onvergelijkbaar met menselijke connecties. Ze zijn echt je beste vriend.

Next Avenue vertelt het verhaal van Margriet, wiens lieve reddingshond haar door een moeilijke tijd hielp. Margriet is in de vijftig en illustrator die lijdt aan reumatoïde artritis. Ze besloot Ben, een oude, verwaarloosde, eenogige reddingshond uit Heerenveen te halen na een mislukte relatie en een tragische familiedood.

Nadat ze had besloten om voor Ben te gaan zorgen, begon ze zelf ook mentaal op te knappen. De hond zorgde ervoor dat ze haar focus verlegde en iedere dag bezig was om voor Ben te zorgen en voor hem het beste te doen.

Voor veel mensen zoals Margriet zijn honden niet alleen gezelschap, een hond voor oudere dames kan troost  bieden wanneer ze dat het meest nodig hebben.

De beste honden voor oudere mensen

Grote honden, kleine hond, jonge of juist een oudere hond? Er zijn zoveel soorten honden en rassen, maar als u al wat op leeftijd bent, zijn sommige rassen beter geschikt om in huis te halen dan andere.

Laura van De Hondenkennel Club vertelt ons welke honden voor oudere mensen het meest geschikt zijn en waarom:

Chihuahua

chihuahua hondje

Chihuahua's zijn een compacte, alerte en pittige kleine hond, boordevol persoonlijkheid. Door hun kleine formaat zijn ze het perfecte schoothondje en zijn ze ook gemakkelijk op te tillen en te dragen indien nodig. Ze kunnen ook erg blaffen, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Hun levendige karakters zijn een geweldig middel om je het huis uit te krijgen en hun loyaliteit betekent dat ze een vriend voor het leven zullen zijn. Ook een leuke kameraad voor eventuele kleinkinderen. Houd je van lange wandelingen maken? Dan moet je dit met een chihuahua rustig opbouwen. Eén wandeling per dag is vaak genoeg, maar meerdere wandelingen kan altijd. Als je het maar rustig opbouwt voor deze kleine viervoeters.

Dwergpinscher

dwergpincher hond

Een ander geschikt klein ras zijn de dwergpinschers, omdat ze alert, elegant en aanhankelijk zijn. Ook zijn ze enorm loyaal en staan ze vaak beschreven als een kleine hond met een groot hart. Hun korte vacht is gemakkelijk te verzorgen en dankzij hun assertieve, beschermende persoonlijkheid zijn ze ook hele goede waakhonden. Ze houden van spelen en worden vaak omschreven als gedurfde karakters.

Corgi (beide soorten)

corgi hond

Corgi's zijn extraverte, vriendelijke, zelfverzekerde honden. Je hebt twee soorten; de Welsh corgi pembroke en de Cardigan Welsh. Het woord 'Corgi' wordt verondersteld te zijn geworteld in het Keltische 'cor' wat dwerg betekent en 'gi' wat hond betekent. Omdat ze slechts een matige hoeveelheid beweging nodig hebben, zijn ze fantastische metgezellen voor mensen die in een klein huis of flat wonen. Ze zijn vriendelijk van karakter, loyaal en houden ervan om te knuffelen. Net als chihuahua's en dwergpinschers zijn ook zij goede waakhonden. Dit is misschien wel de meest geschikte hond, omdat hij makkelijk te trainen is en goed overweg kan met mensen.

Dingen om rekening mee te houden

Bij het overwegen van het nemen van een hond, zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden. Dit is betrekking toit uw levensstijl en de fysieke eisen van het bezitten van een hond.

Elk ras is anders en heeft zijn eigen behoeften op het gebied van beweging, training en verzorging. Dus stel u zelf de volgende vragen voordat u een hond aan schaft:

  • Een hond heeft beweging nodig. Vraag jezelf dus als of je de hond elke dag de hoeveelheid beweging geven die ze nodig hebben.
  • Kan ik tijd besteden om de hond goed te trainen?
  • Kan ik het me veroorloven om dagelijks voor ze te zorgen, ze eten te geven en bereid om onverwachte kosten te betalen?
  • Ben ik bereid om de rommel op te ruimen die door mijn hond is veroorzaakt, zowel buiten als binnen?
  • Heb ik de tijd om me aan mijn hond te wijden om ervoor te zorgen dat ze een vaste routine hebben waarop ze kunnen vertrouwen en niet voor langere tijd alleen worden gelaten?

Andere opties

Voor veel mensen op latere leeftijd is het hebben van een eigen hond gewoon niet haalbaar, of dat nu komt door een strikt huisvestingsbeleid, ziekte of moeite om zelf voor de hond te zorgen. Maar dat betekent niet dat er geen andere opties zijn.

oopoeh vrouw met hondje

Stichting Oopoeh is een stichitng die zich inzet voor een actiever leven voor senioren en een leuker leven voor honden. Voor dit doel zetten zij senioren in als maatje voor honden in de buurt. OOPOEH slaat hiermee 3 vliegen in één klap: senioren helpen aan meer gezelschap en beweging, honden helpen aan de aandacht en verzorging die zij nodig hebben en baasjes helpen aan een betrouwbare oppas. Een prachtig initiatief.

Gaat het traplopen wat moeizamer dan u gewend bent? Denk eens aan een traplift. Een traplift prijs heeft u via onze site zo aangevraagd. Overigens is een traplift ook handig voor honden met heupproblemen.