01 december 2017
Auteur
Eline Blom

De mooiste kerstevenementen en kerstmarkten van Nederland

Het vertrek Sinterklaas op 5 december markeert voor velen het begin van de kerstfestiviteiten. Dit jaar staat de feestkalender vol verrassende evenementen die steden en dorpen versieren met schitterende lichtjes, prachtig versierde kerstbomen, evenals markten vol met handgemaakte cadeaus en heerlijk eten.

Wie de hulp van een traplift nodig heeft, zou elke gelegenheid om met vrienden en familie tijd door te brengen moeten omarmen. Kerst is een feest voor iedereen, in bijna elke stad en dorp zijn er dan ook feestelijke evenementen en markten. Aangezien er in uw omgeving waarschijnlijk al een fantastische hoeveelheid aan festiviteiten is, bedachten wij een overzicht te maken van de meest spectaculaire kerstmarkten in Nederland.
 

Kerst in Nederland

Kerststad Valkenburg

17 november - 7 januari
ondergrondse_kerstmarkt.jpgAls je Valkenburg met kerst inloopt, is het alsof je een winterwonderland binnenstapt. Versierd met twinkelende lichtjes verandert de historische stad tot één van de meest enerverende kerstfeesten ter wereld. De festiviteiten zijn een combinatie van zeven verschillende evenementen die samen de Kerststad Valkenburg vormen. Mis de kans niet om de unieke ondergrondse markten te verkennen. Bezoek MergelRijk - toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen - om de feestelijke miniatuurwerelden te zien. De opvallend mooie Fluweelengrot, wordt voor de 20ste keer omgetoverd tot een unieke en sfeervolle Kerstmarkt en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bijzonder leuk om te bekijken is de volledig vernieuwde Christmas Fairytales Parade. De praalwagens en dansers trekt twee keer per week door het centrum van Valkenburg.

Magisch Maastricht

1 december - 1 januari
maastricht_kerstmarkt.jpgMaastricht verkennen en de magische lichtroute lopen, dan beleef je eigenlijk alles wat kerst is. De hele maand wordt de stad versierd met fonkelende lichtjes en zijn de straten gevuld met kerstgeluk. Geniet van het uitzicht vanuit de top van het reuzenrad, scharrel langs de kraampjes vol met unieke handgemaakte geschenken of bezoek het Huis van de Kerstman met de familie.

 

Kerstmarkt Haarlem

9-10 december
kerstdecoratie.jpgHet voetgangersvriendelijke centrum van Haarlem, dichtbij de hoofdstad, is de perfecte locatie voor een kerstmarkt. Een lint van honderden kramen slingert zich door de binnenstad. Het is één van de grootste en gezelligste kerstmarkten in de Benelux. Er staan meer dan 300 kraampjes om langs te struinen, terwijl koren de kerstsfeer versterken. Geniet van een warm glas glühwein en heerlijke hapjes. Bezoek de Kerstmarkt van Haarlem op 9 en 10 december.

Kerstmarkt Dordrecht

15-17 december
Met meer dan 200 kraampjes is de Kerstmarkt Dordrecht één van de grootste in Nederland. Wandel langs de kraampjes voor mooie handgemaakte geschenken en dompel u onder in de gezellige kerstsfeer als u rondloopt. Er is veel om u te vermaken en de markt zelf beslaat 2,5 km, geheel door het historische stadscentrum en de havens. Kijk je ogen uit in het Kersttheater in de Grotekerkstuin, waar ook de levende kerststal is te vinden. En als u nog de laatste kerstcadeau’s wilt kopen, dan is de Voorstraat met winkels dichtbij.

WinterWelVaart, Groningen

15-17 december
winterwelvaart.jpgEén van de meest betoverende kerstevenementen in Noord Nederland is wel WinterWelVaart. Ruim twintig historische schepen leggen aan in het mooiste stukje van de binnenstad van Groningen; de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord kun je je onderdompelen in het uitgebreide muziek-, theater- en kunstprogramma. En ook aan de wal is genoeg te beleven met de kunstroute en een sfeervolle wintermarkt en daardoor bijzonder geschikt voor minder validen. Onderweg naar en op de terugweg leggen de schepen ook nog aan in Zoutkamp, Appingedam en Winschoten, Garnwerd, Woltersum en Werf Wolthuis. Misschien nog even nagenieten?

 

Dickens Festijn, Deventer

16-17 december
Het jaarlijkse Dickens Festijn in Deventer is een groot evenement op de kerstagenda van de stad. De 19e eeuwse stad uit de boeken van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het historische Bergkwartier van Deventer. Ruim 950 karakters wandelen door de straten en u komt vele bekende uit zijn boeken tegen. Dit alles in kerstsfeer met de geur van punch en gepofte kastanjes. Beleef dit bijzondere evenement. En vergeet niet hierna nog even de kerstmarkt rond de Grote van Lebuïnuskerk over te gaan.

Gouda bij Kaarslicht

15 december

Ervaar de magie van Gouda verlicht met kaarsen tijdens dit bijzondere evenement. Duizenden mensen bezoeken de stad om dit spektakel, dat plaatsvindt op het centrale marktplein vlak voor het gotische stadhuis, te zien. Alle stroom is uitgeschakeld voor het evenement, waardoor alleen kaarsen in de ramen en straten gloeien. Gouda's kerstboom is een jaarlijks cadeau van haar Noorse zusterstad, Kongsberg, en staat vol trots midden op het plein. Kleed u warm en neem deel aan de festiviteiten in deze historische stad.

Kerstmis in Oud Kampen

16-17 december

Aan de rivier de IJssel ligt Kampen als één van de mooiste steden van Nederland. Dit is de plek om naar toe te gaan voor een traditionele kerstfeest. Ontmoet tijdens dit twee dagen durende openlucht theater karakters uit de verhalen van Charles Dickens, geniet van de optredens van het theater en ontdek de fascinerende geschiedenis van de stad, omarmd door het kerstfeest. Kerst in Oud Kampen vindt plaats op 16 en 17 december.

Beelden: Chris Friese