20 maart 2017
Auteur
Marjolijn Riel

De lente begint! Bent u er klaar voor?

Dag Koning Winter! Hallo voorjaar!

spring-1.jpg De krokussen komen boven de grond, de eerste lammetjes dartelen door de wei en vogels zijn alweer druk met nestelmateriaal in de weer: de lente komt er aan! Koning Winter pakt zijn koffers en maakt plaats voor zon en warmte. Heerlijk toch die eerste voorzichtige zonnestralen na een lange, donkere winter? Op naar de lente!    

Het begin van de lente

De (astronomische) lente begint op de dag dat nacht en dag even lang zijn, dit valt (meestal) op 21 maart. Lente is afgeleid van het woord ‘lang’; Het heeft betrekking op het lengen van de dagen. Het Duitse ‘Lenz’ en het Engelse ‘lent’ zijn verwant waarbij het Engelse ‘lent’ staat voor de veertig dagen durende vastentijd voor Pasen.

Het verschil tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond
Omdat de aarde schuin staat ten opzichte van de zon, zijn niet overal op de wereld de seizoenen gelijk. Staat het noordelijk halfrond meer naar de zon gericht, dan is het daar zomer. Wanneer het zuidelijk halfrond meer op de zon staat gericht, dan is het daar zomer. Daarom zijn de seizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond dus ook niet gelijk. Wanneer bij ons de lente begint, begint op het zuidelijk halfrond dus de herfst.  

spring-3.jpg Last van voorjaarsmoeheid?

Omdat de dagen langer worden, krijgen we meer en intenser daglicht. Hierdoor worden de hoeveelheden serotonine en dopamine in ons lichaam de hoogte ingejaagd en dat is goed voor ons humeur! Het voorjaar kan echter ook een nadelig effect met zich meebrengen: Voorjaarsmoeheid. Dat ontstaat als de serotonine en dopamine het op gaan nemen tegen melatonine. Gelukkig gaat dit gevoel normaal gesproken na een aantal weken weer weg. Is de moeheid na 3-4 weken nog steeds niet over? Dan kan een bezoek aan de huisarts verstandig zijn!

 

spring-2.jpg Aan de voorjaarsschoonmaak!

Met de voorjaarskriebels komen vaak ook de schoonmaakkriebels. Veel mensen willen het hele huis schoonmaken en al het ‘winterstof’ wegpoetsen. Met schone ramen schijnt de zon ook gemakkelijker ons huis in!

Vele handen maken licht werk

Schoonmaken wordt leuker als u het met iemand kunt delen. Vraag uw partner, een maatje, zoon, dochter of professionele hulp om u te helpen met het schoonmaken. Vele handen maken licht werk! En even gezellig bijkletsen met een kop koffie (in de zon) hoort er natuurlijk ook bij.

Uw traplift schoonmaken?

Heeft u zoveel plezier in het schoonmaken en wilt u uw traplift ook schoonmaken? U kunt de bekleding van uw stoel zonder probleem reinigen met een zachte doek en licht schoonmaakmiddel. Maak de bekleding echter niet doornat. De overige onderdelen van uw traplift kunt u het beste over laten aan onze erkende monteur. Net als met zoveel andere elektrische apparaten in en om huis, is het ook verstandig uw traplift een keer in het jaar na te laten kijken. U kunt hier een onderhoudscontract voor afsluiten.

spring-4.jpg Binnen klaar? Op naar buiten!

Bent u in huis klaar? Dan wordt het tijd om uw tuin of balkon onder handen te nemen: Zo kan het onkruid verwijderd worden en kunnen alle bladeren weer geruimd worden. Ook kunt u enkele planten snoeien. Kijk op de tuinkalender welke planten er in het voorjaar gesnoeid moeten worden en welke juist niet. Ga echter niet te voortvarend aan de slag want het kan nog steeds gaan vriezen. Pas na IJsheiligen, 15 mei, bent u er zeker van dat er geen vorst meer komt.    

Heeft u een trap in of om uw tuin? Dankzij onze buiten traplift wordt het mogelijk uw hele tuin weer te bereiken. Neem contact met ons op voor meer informatie.  

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lente