12 november 2018

Het is nooit te laat om te leren!

knowledge-1052014_1920_afbeelding.jpgEr zijn talloze redenen om op latere leeftijd nog een educatieve cursus te gaan volgen. In deze blog zetten we een aantal interessante cursussen op een rij en leest u meer over waarom u op juist op latere leeftijd een cursus zou moeten volgen.

Met pensioen gaan is voor veel mensen een fijn vooruitzicht. Maar juist dan verandert er veel in uw dagelijkse ritme. U moet op zoek gaan naar een hele nieuwe invulling van uw dag. Ook de hersenen worden minder actief omdat ze in mindere mate gestimuleerd worden. Dit kan leiden tot vergeetachtigheid. Ook kunt u het gevoel krijgen op sociaal niveau niet meer mee te kunnen doen. Deze situatie kan leiden tot sociale isolatie.

Op latere leeftijd een studie of cursus volgen is een prachtig middel om deze isolatie tegen te gaan. In Nederland hebben we het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO). Onderwijs dat specifiek gericht is op de educatie van senioren. Het HOVO geeft senioren de kans om zich te blijven ontwikkelen op niveau.

 

Welk onderwijs biedt de HOVO aan?

De cursussen hebben gemiddeld vijf tot tien bijeenkomsten en worden aangeboden op 30 locaties door het hele land. De onderwijsactiviteiten bestaan naast cursussen ook uit lezingen en excursies. Er kunnen cursussen gevolgd worden over uiteenlopende onderwerpen: van politiek, filosofie, muziek en techniek tot architectuur, kunst, economie, exacte vakken en nog veel meer. Het aanbod is ontzettend divers op velen locaties. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet.


Reclame als spiegel van de samenleving – Alkmaar

In deze cursus wordt er ingegaan op reclame vanuit cultureel-historisch perspectief aan de hand van een aantal interessante theorieën. Nederlandse reclame-uitingen van grote bedrijven als Douwe Egberts en Albert Heijn worden als voorbeeld genomen en daarin ziet men goed dat normen en waarden op bijzondere wijze weerspiegelen in reclame. Aan het einde van de cursus bent u in staat op een andere, diepgaande wijze te kijken naar reclame die ons dagelijks omringt.
Meer informatie en andere cursussen: https://www.hovoalkmaar.nl/

Geneesmiddelen: wat zijn dat eigenlijk? – Nijmegen

Deze cursus geeft een overzicht van geneesmiddelen, hoe ze werken op bepaalde lichaamsprocessen en de vragen die ze oproepen. Ouderdom en het gebruik van geneesmiddelen komen daarbij aan bod. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil begrijpen van de informatie die verstrekt wordt in de apotheek en in de bijsluiter.
Meer informatie en andere cursussen: www.ru.nl/hovo

Autobiografisch schrijven – Groningen

In deze cursus worden opdrachten gegeven waarmee herinneringen naar boven gehaald worden. Met behulp van foto’s, voorwerpen, vergeten woorden en creatieve opdrachten schrijft u in deze cursus uw eigen levensverhaal.
Meer informatie en andere cursussen: www.hovoseniorenacademie.nl

Gezonde voeding goed voor mens en milieu – Utrecht

Wat gegeten wordt beïnvloedt niet alleen onze gezondheid maar ook het milieu. In de cursus komen de belangrijkste voedingsfactoren aan bod die samenhangen met een grotere kans op het ontstaan van chronische ziekten en vroegtijdige sterfte. Uiteindelijk heeft u kennis verworven van alle aspecten die een gezonde leefstijl bevorderen en welke preventieve maatregelen hiervoor genomen zouden moeten worden.
Meer informatie en andere cursussen: www.hovoutrecht.nl

De symfonieën van Beethoven – Rotterdam

Deze cursus is een avontuurlijke kennismaking met Beethoven’s negen symfonische meesterwerken. Hij wordt gevolgd op zijn muzikale tocht langs de klassieke vroege, de robuuste en rebelse middelste en de tot perfectie gerijpte late symfonieën.
Meer informatie en andere cursussen: www.hovorotterdam.nl

 

Waarom op latere leeftijd nog een cursus volgen?

literature-3091212_1920_afbeelding.jpgSteeds meer gepensioneerden duiken met hun neus in de boeken. Dit omdat het de uitgelezen kans is om uzelf alsnog te verdiepen in een vakgebied dat u vroeger al interessant vond maar waar u nooit aan toegekomen bent. Wellicht heeft u vroeger nooit de mogelijkheid gehad om te studeren. Het is een mooie manier om uw hersenen actief te houden, volgens Andrea Maier (Hoogleraar Interne Geneeskunde en Gerontologie). Zij geeft aan dat het genieten van uw pensioen afhangt van drie elementen: actieve hersenen, een gezond lichaam en een levendig sociaal leven. Deze drie elementen zijn sterk met elkaar verbonden. Studeren is een goede manier om deze elementen in balans te houden.

Uw hersenen zullen best even moeten wennen wanneer u weer begint met een cursus. U heeft ze immers lange tijd niet op deze manier gebruikt. Oefening baart kunst! U zult na enige tijd merken dat het opslaan van nieuwe informatie makkelijker gaat tijdens de cursus. De kennis die u in uw leven heeft opgedaan kunt u koppelen aan de nieuwe kennis. Zo zullen uw bezoeken aan het museum niet meer hetzelfde zijn als u bijvoorbeeld een cursus kunstgeschiedenis gevolgd heeft. U dient uw leeftijd niet meer als een obstakel te zien, maar als een voordeel. Houd uw hersenen in beweging!

 

Bronnen:
https://www.leefjepensioen.nl/
www.hovorotterdam.nl
www.hovoutrecht.nl
www.hovoseniorenacademie.nl
www.ru.nl/hovo
https://www.hovoalkmaar.nl/