17 april 2018
Auteur
Eline Blom

Geweldige Nederlandse ontwerpen

Door de geschiedenis heen zijn de Nederlanders verantwoordelijk voor enkele van 's werelds meest innovatieve en belangrijke uitvindingen. Van telescopen en microscopen tot meer ongewone creaties zoals oranje wortels, Nederland is al lang erkend voor zijn bijdragen aan wetenschap, geneeskunde en meer industrieën. In dit artikel zullen we enkele van de meest verbazingwekkende Nederlandse uitvindingen bekijken.

Oogtesten

snellenkaart.jpgDe oogtest, van waaruit u letters van groot tot klein lettertype leest, is bedacht door de Nederlander Herman Snellen in 1862. De oogtest wordt de Snellenkaart genoemd. Voor het eerst was er een oogtest die een theoretische basis had. Deze innovatieve Nederlandse uitvinding heeft veel ouderen in Nederland en zelfs over de hele wereld geholpen.

Telescopen

De eerste die een telescoopoctrooi aanvraagde, was de Nederlandse brillenmaker Hans Lippershey. In 1608 beweerde Lippershey dat hij een apparaat had gemaakt om voorwerpen driemaal te vergroten. Hoewel velen op dat moment beweerden dat hij het ontwerp had gestolen van een rivaliserende brillenmaker, Zacharias Jansen. Ze woonden allebei in dezelfde stad en werkten aan de ontwikkeling van optische instrumenten. Het volgende jaar in 1609 hoorde Galileo Galilei over de vroege telescoop en besloot hij één van zijn eigen telescopen te ontwerpen. Nadat hij het oorspronkelijke ontwerp aanzienlijk had verbeterd, kon hij objecten 20 keer vergroten. Hij was de eerste die een telescoop naar de hemel wees om de maan en de sterren te observeren.

De Olympische vlam

olympischevlam.jpgIn 1928 ontwierp een architect die aan het Olympisch Stadion in Amsterdam werkte een hoge toren met rook die daaruit oprees om de aandacht te trekken. Jan Wils deed dit voor het rookeffect in plaats van een vlam, omdat dit overdag meer zichtbaarheid zou hebben. Dit idee werd echter al snel een formeel onderdeel van de Olympische Spelen en in 1936 werd de vlam gedragen door een atleet tijdens de wedstrijden in Berlijn.

Een lettertype voor dyslectici

De Nederlanders zijn pionier in veel uitvindingen om mensen in alle lagen van de bevolking te helpen. Meest recent heeft de Nederlandse grafisch ontwerper Christian Boer een lettertype gemaakt dat het lezen gemakkelijker maakt voor mensen met dyslexie. Het lettertype varieert in de vorm van letters die er hetzelfde uitzien, zoals B en D, waardoor het gemakkelijker wordt om onderscheid te maken tussen mensen die moeite hebben om taal te verwerken. Lees meer over het Dyslexie Font en ontdek hoe je het gratis kunt downloaden.

Oranje wortels

wortels.jpgInteressant is dat wortelen eigenlijk niet oranje mogen zijn. De groente was van nature zwart, rood, geel of paars. Een groep Nederlandse boeren uit Hoorn kruiste gele wortels met rode om de oranje wortels te maken die we vandaag de dag kennen. Correct: onze obsessie wat betreft oranje vertaalt zich zelfs in ons voedsel.

Microscopen

De microscoop is uitgevonden in Nederland in de 16e of 17e eeuw. Zoals met vele uitvindingen, wordt echter over de persoon die de credits toebehoort uitgebreid gedebatteerd. In de jaren 1590 experimenteerden twee Nederlandse brillenmakers, Zacharias Jansen en zijn vader Hans met deze lenzen. Door verschillende lenzen in een buis te plaatsen, hadden ze een cruciale ontdekking, dat het object aan het einde enorm vergroot leek te zijn. Hoewel geen officiële microscopen gemaakt door de Jansens overleefden, werd hun creatie beschouwd als de vroegste uitvinding van microscopen.

De brandslang

Dank aan Jan van der Heyden, de oprolbare brandslang die we vandaag kennen, is door hem uitgevonden. Als gevolg hiervan konden brandweerlieden grote branden bestrijden met water. Hij ontwikkelde ook een geavanceerd pompsysteem, publiceerde het bekendste brandbestrijdingsboek en richtte de eerste vrijwillige brandweer van Amsterdam op. Best een prestatie!

M.C Escher

escher.jpgIronisch genoeg is de graficus verantwoordelijk voor wiskundig geïnspireerde afdrukken van uitdagende trappen Nederlands. Escher, geboren in Leeuwarden, studeerde vervolgens aan de Technische Universiteit Delft en werd bekend om zijn surrealistische houtsneden en litho's. Hoewel we er zeker van zijn dat we een traplift kunnen vinden die bij elke trap past, zijn we terughoudend om te proberen er één in Eschers bizarre creaties te plaatsen. Je kunt het opmerkelijke werk van M. C Escher zien in Escher in Het Paleis in Den Haag.

Wi-Fi

Dankzij een project geleid door de Nederlandse elektrotechnicus Victor Hayes, werd Wi-Fi mogelijk gemaakt. Hoewel het werd ontwikkeld door het Australische bedrijf CSIRO, was Hayes 10 jaar voorzitter van het IEEE 802.11-comité, dat was opgericht om een ​​standaard voor draadloze netwerken op te stellen. Zijn werk maakte de weg vrij voor Wi-Fi, een dienst die ouderen en mensen met beperkte mobiliteit helpt om verbonden te blijven met vrienden en familie, zelfs als ze de hulp van een traplift thuisnodig hebben.

Hoewel de traplift niet door een Nederlander is ontworpen , hebben we enkele verrassende technieken ontwikkeld om mensen met beperkte mobiliteit te helpen om thuis onafhankelijk te blijven. De oorspronkelijke traplift is uitgevonden door C.C. Crispe in Amerika, die zijn zieke vriend de trap op en af ​​wilde helpen. Ten tijde van de oprichting heette het een inclinator. Tegen de jaren 1930, werd het eerste bedrijf dat zich toelegt op inclinatorsgevestigd in Amerika, in die tijd voornamelijk bijstaan ​​mensen die lijden aan polio. Tegenwoordig is het ontwerp enorm verbeterd, met rechte trapliften, trapliften met bochten en zelfs buitentrapliften waardoor mensen meer vrijheid hebben in hun huis. Op trapliftengebied hebben de Nederlanders nog flink wat patenten binnen gesleept.

Credits afbeeldingen: Pedro Ribeiro Simoes, Ashley Coates