12 juli 2018
Auteur
Valentina Vincenzi

Oplichting van ouderen vermijden

Oplichting van ouderen: hoe kunt u zichzelf verdedigen?

Volgens de laatste cijfers neemt oplichting van ouderen in Italië toe. In Nederland geven politiecijfers daarentegen aan dat senioren minder vaak slachtoffer zijn dan andere leeftijdsgroepen. Maar zeker is dat de oplichtingstrucs steeds geavanceerder worden. Steeds meer ouderen wonen immers alleen of ver van het gezin en zijn hierdoor onderhevig aan dit soort misleiding. Laten we daarom eens naar het advies van de Italiaanse politie kijken om dit vervelende probleem te voorkomen.

Kent u de persoon met wie u praat?

20180629_truffa_anziani_carabinieri.jpgAls iemand u benadert of bij u aanbelt, beoordeel dan eerst of u de persoon kent. Maak u geen zorgen als u iemand niet meteen herkent. Als u een afspraak maakt met een niet bekend persoon vraag dan altijd naar het tijdstip en de naam van de persoon die op bezoek komt.

Als het onbekend persoon is die voor de deur staat, weet dan dat oplichters er niet perse uitzien als een mogelijke delinquent. Ze presenteren zich vaker als normale, vriendelijke mensen en praten ingewikkelde taal om de gesprekspartner te verwarren. Het zijn zeker niet alleen mannen. Vaak zijn het juist vrouwen omdat die als betrouwbaarder gezien worden.

Wat zijn dan de meest gebruikte methoden om ouderen te bedriegen?

Misleiding bij de geldautomaat

Zorg ervoor dat niemand u na of bij het pinnen benadert. Het gebeurt wel eens dat iemand zegt een medewerker van de bank te zijn en u benadert met de vraag of ze het zojuist opgenomen geld mogen controleren of  met de bewering dat het geld vals zou zijn. Wees voorbereid: een medewerker van de bank zal u nooit midden op straat om u bankpas, geld of pincode vragen. En in het algemeen nooit om uw pincode. Geef deze dan ook nooit af.  

Misleiding aan de deur

20180629_truffa_header.jpgVaak zijn dit personen die zich voordoen als een medewerker van een publieke instantie of bedrijf. Ze bieden contracten voor telefoon, elektriciteit of gas aan of proberen geld te claimen van een vermeende onbetaalde factuur. Pas op voor onbekenden die een pakket willen bezorgen, in ruil daarvoor om geld vragen en beweren dat de goederen eerder zijn besteld door een familielid. Neem niets aan en betaal niet als u niet vooraf bent gewaarschuwd door de ontvanger.

Als een persoon zich aan u voorstelt en beweert een vriend van één van uw kinderen te zijn die hem of haar geld verschuldigd is, informeer dan altijd eerst bij uw kinderen. Als ze er niet zijn, vraag dan de persoon terug te komen als ze er wel weer zijn.

Aandacht ook voor mensen die beweren professionals te zijn en proberen u te overtuigen dat hun producten verplicht zijn. Ze zullen proberen uw huis binnen te komen met dit excuus. Of nogmaals voor diegenen die enquêtes aan huis houden en met dit excuus weg willen komen. Open de deur niet en vraag hun om een kaartje achter te laten. U kunt dan altijd contact opnemen met het bedrijf om te verifieren of dit klopt.
Onze Handicare adviseurs en monteurs, die bij u thuis komen voor een trapliftadvies, installatie of onderhoud, worden altijd vooraf aangekondigd. Wanneer u twijfelt, kunt u ons altijd bellen om dit te verifiëren.

Telefonische misleiding

20180629_truffe_anziani.jpgTelefonische misleiding is vaak vergelijkbaar met misleiding aan de deur. Onbekende mensen doen zich voor als werknemers van publieke of private instanties en beweren contracten te moeten regelen of vragen u die goed te keuren. Accepteer nooit telefonisch contracten. Vraag in deze gevallen uw familie om advies.

Misleiding in de bus of op de markt

Bewaar uw portefeuille of portemonnee altijd in uw voorzak en houdt uw tas onder uw arm om diefstal of zakkenrollen te voorkomen. Probeer u niet te veel te laten afleiden in gesprekken met vreemden.
 

Online oplichting

Steeds meer ouderen zijn online actief en benaderen de wereld van technologie en sociale netwerken. Dit met alle risico's die online platforms met zich meebrengen. Ga voor meer informatie naar ons online beveiligingsblog.
 

Nuttig advies

Praat met elkaar over deze onderwerpen. Laat ieder zijn verhaal doen. Iedereen, jong en oud, heeft met deze zaken te maken. Onthoud altijd dat u de nodige voorzorgsmaatregelen moet nemen in contact met vreemden, maar wees ook niet onnodig bang. Begrijp dat belangrijk is om hulp te vragen aan familie, buren of de politie bij de minste twijfel.  Maar onthoud ook dat het belangrijk is om hulp te bieden als kind, kleinkind of familie. Ook als het niet gevraagd wordt kan het nodig zijn.

Bronnen:

https://www.cittadinanzattiva-er.it/truffe-agli-anziani-esempi-e-precauzioni-come-e-dove-avvengono/