24 januari 2017

Stroomverbruik in Nederland

Handicare stroomverbruik.jpg Het stroomverbruik in Nederland is de afgelopen flink toegenomen vertelt een onderzoek van CBS. Dit ligt echter niet bij de huishoudens. Dit verbruik is de laatste jaren continue hetzelfde gebleven. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3300 kWh aan stroom, dit is omgerekend €650. De energie die huishoudens verbruiken is vooral elektriciteit en aardgas. Het elektriciteitsverbruik stijgt wel steeds meer, door het toenemen van het aantal elektrische apparaten in huishoudens. Daarentegen zorgt het aardgasverbruik voor een compensatie, deze daalt namelijk, omdat de huizen steeds beter geïsoleerd zijn.

 

 

 

Huishoudelijke apparaten Handicare.jpg Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten


Binnen het gebruik van elektrische appraten zijn er steeds meer ontwikkelingen. Ze worden milieuvriendelijker geproduceerd en het is vaak hoe duurder het product, hoe duurzamer het product is in gebruik. Een laptop verbruikt bijvoorbeeld ongeveer €12 en een tablet €3. Dit zijn geen hoge bedragen als we dit vergelijken met een wasdroger, hier liggen de kosten tussen €14 en €23. Dit ligt aan het energielabel.

 

Halveer uw stroomverbruik

Energieverbruik Traplift.jpg

Hoeveel stroom kunt u besparen? Volg deze stappen en ga voor een lage stroomrekening.

  • Koop producten met een A+++ label, deze zijn een stuk zuiniger dan uw oude koelkast
  • Vervang uw gloeilampen door LED-lampen, ook als deze nog werken. Deze zijn stukken zuiniger en gaan veel langer mee.
  • Voorkom onnodig sluipverbruik door uw apparaten (modem, stereo, tv, computeroplader) echt helemaal uit te zetten na gebruik.
  • Beperk het gebruik van elektrische bijverwarming, zoals uw vloerverwarming in de badkamer of elektrische kachels.
  • Doe de extra koelkast in de schuur weg of zet hem alleen aan wanneer dat nodig is. Zet hem twee dagen voor uw verjaardag aan of voor de barbeque.
  • Koopt u een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A++ warmtepompdroger, deze is een stuk zuiniger dan een goedkope B wasdroger.
  • Droog de helft van het jaar uw was aan de waslijn, ook als u een wasdroger heeft. Trek de stekker uit het stopcontact en zet hem alleen aan als het nodig is. 
  • Was op 30 graden met een volle trommel en bespaar een hoop energie. Gemiddeld is de wasmachine vaak maar voor twee derde gevuld.
  • Heeft u een waterbed, tropisch aquarium en een beertender? Als u deze wegdoet, bespaart u ongeveer evenveel als met alle bovenstaande tips samen.

Stroomverbruik Nederland.jpg Energieverbruik van een traplift

U vraagt zich nu vast af wat een traplift aan energie verbruikt? Het gemiddelde stroomverbruik per traplift ligt gemiddeld op €7,- per jaar. Ter indicatie: een plasma tv verbruikt 8 keer zoveel stroom per jaar in verhouding met dit hulpmiddel. Voor het energieverbruik hoeft u de aanschaf van een traplift in ieder geval niet te laten. Een traplift heeft u nou eenmaal nodig en maakt het langer thuis wonen in het vertrouwde huis mogelijk. Een zorg minder voor de toekomst.

 

 

 

Hoe zit het met stroomuitval en een traplift?

Traplift Handicare.jpg

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, loopt u met een traplift geen risico om vast te blijven zitten tussen twee verdiepingen. Zelfs niet als de stroom uitvalt. Trapliften van Handicare zijn namelijk voorzien van accu’s, waardoor deze ook werken wanneer de stroom uitvalt in en rondom uw woning. Als u tijdens een stroomuitval op dat moment van de traplift gebruik maakt, zult u daar niets van merken. De traplift zal geen vaart minderen of stil komen te staan. De rit naar boven of beneden kunt u gewoon afmaken. Voor vertrek meet de slimme software de accuspanning. Is deze te laag dan vertrekt de lift niet. Een fijne zekerheid.


De accu’s zijn uiteraard niet onuitputtelijk is. Een accu moet regelmatig worden opgeladen om zijn werk te kunnen doen en dit gebeurt met behulp van netstroom.  Als de stroom uitvalt kunt u met een Handicare Traplift nog gemiddeld tien keer op en neer. Het is belangrijk om de traplift dan alleen te gebruiken indien dit noodzakelijk is, totdat de stroomtoevoer weer hersteld is.


Werkt u traplift niet meer na een stroomstoring omdat de accu’s te lang zonder stroom hebben gestaan? Belt u dan onze servicedienst op. Zij staan voor u klaar.
 

Bron: milieucentraal