22 augustus 2017
Auteur
Eline Blom

Toegankelijke dagjes uit in Nederland

Het kan wat lastig voelen om uw huis en traplift achter te laten om Nederland verder te ontdekken.  Maar u zult verrast worden dat veel activiteiten eigenlijk toegankelijk zijn voor iedereen. Zelfs fietsen, zeilen en een dag op het strand. Neem een kijkje in deze Handicare gids voor toegankelijke dagjes uit.

Maak een ​​rondvaart door Amsterdam

Om een aantal van de meest iconische attracties van de stad te bezoeken, zoals het Rembrandthuis en het Rijksmuseum, is een rondvaart door de grachten één van de beste manieren om van de bezienswaardigheden van Amsterdam te genieten. Veel rondvaartboten hebben liften waardoor mensen in rolstoel of met scootmobiel op een gemakkelijke manier aan boord kunnen komen. U hoeft deze unieke ervaring dus niet te missen.

Stedelijk Museum

stedelijk.jpgHet Stedelijk Museum van Amsterdam is de plek voor moderne en hedendaagse kunst in de stad. Met kunstwerken van kunstenaars over de hele wereld tentoongesteld is het  museum een ​​uitstekende plek om cultuur op te snuiven in onze hoofdstad. Het Stedelijk is ontworpen met toegankelijkheid in gedachte. Voor mensen met mobiliteitsproblemen zijn er liften en toegankelijke toiletten. Het vriendelijke personeel van het museum helpt u graag bij de verschillende expositiegalerijen. U bent vrij om uw scootmobiel in het museum mee te nemen of indien nodig een rolstoel te reserveren.

Fiets en wandel door het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een prachtige uitgestrektheid van heide, duinen en bossen. Als één van de grootste natuurreservaten in Nederland is er veel te zien en te doen voor een dagje uit. Eén van de beste manieren om de omgeving te verkennen is door te wandelen of te fietsen. Het Park heeft diverse wandelroutes toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking. Ontdek 'Het Belevingspad', 'Het Landschappenpad' of één van de andere toegankelijke wandelpaden. Het Belevingspad, ontwikkeld in samenwerking met het Revalidatiefonds en Fonds Verstandelijk Gehandicapten, nodigt wandelaars uit te voelen, ruiken zien en horen. Het Landschapspad is speciaal aangelegd voor het 75-jarig jubileum en een prachtige cultuurhistorische wandeling die u langs de hoogtepunten van het park leidt. Onderweg kunt u gebruik maken van éénvan de twee toegankelijke picknickplekken.

Of beleef het park op de fiets, maak gratis gebruik van de beroemde Witte Fietsen om zo over ruim 40 kilometer aan fietspaden het Park te verkennen.  Om ervoor te zorgen dat iedereen van het landschap kan genieten, heeft het park aangepaste fietsen beschikbaar om gratis te gebruiken,  waaronder een rolstoelfiets en driewielfietsen voor kinderen en volwassenen. Er zijn zelfs aangepaste fietsen die u met uw eigen rolstoel kunt gebruiken.

Bezoek Giethoorn per boot

Giethoorn, gelegen in de provincie Overijssel, is zonder zijn wegen, zeker één van de meest unieke dorpen in Nederland. In 2015 is er een fietspad aangelegd dat toegankelijk is voor iedereen. Het dorp heeft meer dan 150 bruggen, waarvan de meeste breed genoeg zijn voor rolstoelen. Het staat met zijn vele waterwegen, die u met de boot kunt verkennen, ook wel bekend als het Venetië van Holland. Er is een bootexcursie voor rolstoel- en scootmobielgebruikers met een ingebouwde lift om u in de boot te laten zakken.

De Zaanse Schans

De Zaanse SchansStap terug in de tijd op een reis naar de Zaanse Schans. Dit fascinerende dorp biedt een fascinerend inzicht in de Nederlandse geschiedenis. In 1946 vervoerde architect Jaap Schipper 18e en 19de eeuwse gebouwen naar het gebied door land en water. Vandaag kunt u de traditionele architectuur in deze ongewone attractie verkennen, ontworpen om bezoekers te laten zien hoe een woon- en werkgemeenschap in het midden van de 19e eeuw eruit zag. De Zaanse Schans heeft een speciaal rolstoelpad met laagdrempelige bruggen, waardoor het makkelijk is voor rolstoel- en scootmobielgebruikers om het dorp te ontdekken. Om het nostalgische en historische beeld te behouden is het dorp niet overal aangepast. Desondanks zijn er diverse voorzieningen voor mindervaliden,waaronder parkeergelegenheid, invalidentoiletten en u kunt een rolstoel huren. De molen “Het Jonge Schaap” is rolstoel toegankelijk.

Fietsen door Amsterdam

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het plannen van een toegankelijke dag uit, maar dankzij bedrijven zoals Star Bikes Rental, kunt u speciaal ontworpen fietsen huren. Ontdek Amsterdam vanuit een nieuw perspectief met één van hun gespecialiseerde fietsen, waaronder een rolstoelfiets. Fiets door de stad, stop voor een lunch aan de gracht en verken meer dan 250 fietsroutes. Je weet van tevoren nooit wat je allemaal kunt ontdekken en meemaken in Amsterdam. U kunt ook bij Starbikes beginnen met een ontbijtje/lunch met een heerlijke koffie of vers sapje tot 19.00

Autovrije paden in de Noordwijkse duinen

noordwijk.jpgAan de westkust is Noordwijk een prachtig dorp met veel om te zien en te doen. Naast winkels, restaurants en cafés in het bruisende stadscentrum is Noordwijk bekend om zijn prachtige strand en duinen. Als u het lastig vindt om uw huis en traplift achter te laten voor een dagje uit, zijn Noordwijk's autovrije fietspaden een goede keuze. Bezoekers met een mobiliteitsbeperking kunnen de wilde duinen verkennen over de rustige paden, dat voornamelijk vlak is met een aantal kleine hellingen. Het strand zelf is ook zeer toegankelijk, met betonnen wandelpaden en strandrolstoelen om te huren.

Zeilen in Enkhuizen

sailing.jpgMet de steun van SailWise kunt u in een zeilboot het water op in Enkhuizen. Het bedrijf streeft ernaar om mensen met mobiliteitsproblemen te ondersteunen om deze spannende sport te ervaren met behulp van opgeleide instructeurs. Verken het water vanuit een nieuw perspectief als je door het water glijdt op een zonnige dag.

Foto credits: Iron Pedreira Alves, Cycletours Holidays, Eric de Redelljkheld, Dennis van Zuijlekom, Bas Leenders,