15 maart 2018
Auteur
Eline Blom

Toegankelijke attracties in Rotterdam

Of u nu geïnteresseerd bent in kunst, eten of winkelen, er zijn tal van unieke toegankelijke attracties in Rotterdam. Hier zijn enkele van onze favorieten.

rotterdam.jpgAls één na grootste stad van Nederland, zit Rotterdam vol met spannende plekken om te verkennen, om te eten en te winkelen. Als thuisbasis van de meest spectaculaire architectuur van het land, van meerdere musea en inspirerende kunstgalerijen, is Rotterdam de perfecte plek voor een dagje uit of een weekendje weg. In dit artikel bekijken we enkele van de attracties die u kunt bezoeken als u normaliter thuis op een traplift bent aangewezen. Of u de stad nu bezoekt met uw partner, vrienden of familie, er is genoeg te zien en te doen in deze bruisende stad.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp is één van de meest populaire attracties in Nederland. De dierentuin, meer dan 150 jaar oud, leidt bezoekers door Aziatische regenwouden, Afrikaanse savannes en de hooglanden van de Himalaya, waarbij men niet alleen de dieren zelf kan leren kennen, maar ook veel fascinerende feiten over zijn leefomgeving. Bewonder de majestueuze olifanten en kleurrijke amfibieën, evenals enkele van 's werelds kleinste wezens. In het Oceanium kun je met haaien langs de zeebodem reizen, terwijl in het Amazonegebied vlinders tussen tropische bloemen dansen. De dierentuin heeft echt iets voor elke gelegenheid, of u nu met familie of vrienden op bezoek bent. Het is volledig toegankelijk voor mensen met mobiliteitsproblemen, die mogelijk een traplift thuis nodig hebben. Er zijn rolstoelen beschikbaar om gratis te lenen, maar het is aan te raden vooraf te reserveren.

Erasmusbrug

De Erasmusbrug is ongetwijfeld één van de meest opvallende bouwwerken. De constructie is gemaakt van lichtblauw staal en strekt zich 800 meter over de Nieuwe Maas uit. Op het hoogste punt is de Erasmusbrug 139 meter hoog. Deze indrukwekkende brug, ontworpen door Ben van Berkel, trekt toeristen van over de hele wereld aan. De brug is niet te missen als u Rotterdam bezoekt, want ligt in het centrum van de stad.

Markthal

markthal.jpgDe Markthal is de eerste overdekte markt in Nederland, beroemd om zijn imposante boog, bekend als de Horn of Plenty, de hoorn des overvloeds. De boog is gemaakt door Arno Coenen en is het grootste kunstwerk ter wereld, dat inmiddels ook wel bekend staat als ‘de Sixtijnse kapel van Rotterdam’. Evenals het verbazingwekkende ontwerp van de Markthal, zijn de kramen natuurlijk de andere bezienswaardigheid. In totaal 96 unieke kraampjes en 20 winkels en restaurants verkopen heerlijk, vers voedsel van over de hele wereld. U kunt hier terecht voor alle dagelijks boodschappen, maar zeker ook voor de niet-alledaagse boodschappen. Hier vind je het meest gevarieerde foodaanbod van Nederland. Ontdek het zelf, alles wat van vers komt, is goed. Bezoekers in een rolstoel kunnen de Markthalvloer d.m.v. de draaideurenof middelste schuifdeuren goed betreden. Via de parkeergarage is de beursvloer met de lift te bereiken. Veel horecagelegenheden met een bovenetage zijn vanaf hun balkon bereikbaar voor bezoekers in rolstoel. Met de lift gaat u dan naar de 1e etage. Helaas zijn de terrassen op de kramen niet toegankelijk.

Museum Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen, met uitgebreide kunstcollecties uit de vroege middeleeuwen tot de 21e eeuw, is voor de kunstliefhebber zeker een bezoek waard. Het is één van de oudste musea in Nederland en huisvest het werk van vele vooraanstaande kunstenaars, waaronder Van Gogh en Dali. Als u Rotterdam voor een dag of een weekend bezoekt en op zoek bent naar een toegankelijke attractie, zou Museum Boijmans van Beuningen op uw lijst moeten staan. Het is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit en er zijn rolstoelen beschikbaar om te lenen.

Wereldmuseum

wereldmuseum.jpgIedereen met interesse in geschiedenis zal het Wereldmuseum leuk vinden. Reis door de tijd terwijl u de collectie van het museum met meer dan 1800 voorwerpen uit de hele wereld bewondert. Leer over verre beschavingen en traceer het koloniale verleden van Rotterdam in dit fascinerende museum. De exposities zijn gehuisvest in een prachtig 19e-eeuws gebouw aan de rivier de Maas, dus het is gemakkelijk bereikbaar tijdens een bezoek aan de stad. Alle beurshallen en openbare ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Maritiem Museum

maritiemmuseumrotterdam.jpgOmdat Rotterdam één van de grootste havens ter wereld heeft, is het geen verrassing dat het ook één van de grootste maritieme musea heeft. Het museum behoort tot de drie populairste musea van Rotterdam. In het Maritiem Museum ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Je gaat mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor zowel grote als kleine avonturiers. Hier kan je luisteren naar maritieme verhalen, topstukken bewonderen uit de vooraanstaande collectie of meedoen met de vele activiteiten. Het museum ligt midden centrum in de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Hier kan je de historische schepen en kranen bewonderen en beleef je hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plekooit begon.

De tentoonstellingen: In de ‘Offshore Experience’ ervaar je echt hoe het is om aan boord een offshore platform aan het werk te zijn. Vervolgens ga je in ‘Zeekastelen‘ op reis met een cruiseschip of ontdek je nieuwe werelden in de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’. De kleintjes kunnen zich uitleven bij ‘Professor Plons’ waar ze al spelend leren over de maritieme wereld. Bij de tentoonstelling ‘Topstukken’ kan men 25 topstukken bewonderend uit de fameuze collectie en bij ‘Wonen op water’ komt men meer te weten over de fascinatie van woonbootbewoners. In de Maritiem Museum Haven kan men historische schepen en kranen van binnen bekijken en langs de kade en de steigers komt men meer te weten over de ontwikkeling van de haven de laatste 100 jaar.

Alle tentoonstellingen zijn rolstoeltoegankelijk. In de museumhaven zijn kade en steigers wel rolstoeltoegankelijk maar de historische schepen en kranen helaas niet. Download daarom voor uw bezoek de gratis Maritiem Museam App. Zo komt men nog meer te weten over de maritieme wereld en de ontwikkeling van de haven de laatste 100 jaar en kan u daar wel het hele verhaal tot u nemen zonder de schepen en kranen van binnen te bezoeken.

Een bezoek aan het museum is goed te combineren met een bezoek aan andere attracties in Rotterdam. Maak gebruik van een voordelig combi-ticket met Spido, Euromast, Miniworld en SS Rotterdam.

Fenix Food Factory

fenix-food-factory.jpgFenix Food Factory is gevestigd in een oude havenloods op Katendrecht en is een versmarkt. Dagelijks kan je hier terecht voor ambachtelijke producten van rotterdamse ondernemers met één visie. Ze delen hun liefde voor eten, expertise in handarbeid en behoefte naar verandering in de voedselindustrie. Geen snackloketten, geen E-nummers en geen pils bier maar pure ambachtelijke producten en de koffiebonen importeren ze en branden ze zelf.  Voor de boodschappen maar ook om gezellig te borrelen en/of een goede hap te eten. Hier komt alles en iedereen van Yup tot Kapenees en van witte boorden tot hipsters dan wel half het personeel van Gemeente Rotterdam. Bezoek de brouwerij Kaapse Brouwers, Booij Kaasmakers, Firma Bijten-slager of Jordy's Bakery om heerlijk vers voedsel tekopen. Fenix Food Factory is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft een mindervalide toilet.

Kunsthal

De iconische Kunsthal, ontworpen door architect Rem Koolhaas, is misschien wel net zo beroemd om zijn exterieur. Het gebouw trekt bezoekers van heinde en verre, gefascineerd door het inspirerende ontwerp van het gebouw. Iedereen met interesse in kunst moet een bezoek brengen aan de Kunsthal. Het viert de prestaties van Nederlandse en internationale artiesten door middel van een rijke verscheidenheid aan tentoonstellingen. Het museum organiseert elk jaar meer dan 20 tentoonstellingen over fotografie, beeldhouwkunst, mode en film. Alle delen van het museum zijn toegankelijk voor mensen met mobiliteitsproblemen en rolstoelen zijn gratis te huur.

Credits afbeeldingen: Rob Kemme, Bert Knottenbeld, Alexander van Loon, Marc van der Stelt