27 juni 2017
Auteur
Eline Blom

Toegankelijke tuinen in Nederland

Het maakt niet uit welke tijd van het jaar het is. Nederlandse tuinen zijn één van de mooiste ter wereld. Aangezien veel van deze botanische tuinen en landgoederen toegankelijk zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen, hoeft u deze niet te missen. Bekijk de Handicare-gids voor toegankelijke tuinen in Nederland voor inspiratie.

Amsterdam Hortus Botanicus

Als één van de oudste botanische tuinen in de wereld, zult u de Hortus Botanicus van Amsterdam niet willen missen. De prachtige kassen variëren in klimaat en behuizen planten van over de hele wereld. Buiten is de tuinuitleg sinds de 19e eeuw niet veranderd. De paden zijn toegankelijk voor mensen met mobiliteitsproblemen en leiden u door prachtige plantenverzamelingen en vijvers. Een hoogtepunt van deze populaire tuin is de vlinderkas. Hier kunt u onder honderden tropische vlinders lopen. Pauzeer bij De Orangerie, het tuincafe, om even op te laden. Het wordt beschouwd als een van de mooiste cafés in Amsterdam, gevuld met zeldzame en exotische planten, en serveert heerlijke organische lunches. De tuinen zijn perfect voor een rustige, toegankelijke dag in Nederland, dus maak u geen zorgen om uw huis en traplift achter te laten. Als u een rolstoel nodigheeft om het terrein te verkennen, is deze beschikbaar om voor een dag te lenen.

De Tuinen Van Appeltern

de-tuinen-van-appeltern.jpg Tussen de rivieren Maas en Waal, in het dorp Appeltern, bieden deze mooie tuinen een perfecte setting voor een lente of zomeruitje. Het 23 hectare grote park is niet alleen ontworpen om te bewonderen, maar ook om bezoekers te inspireren om iets speciaals in hun eigen tuin te creëren. Bloeiende borders, tuinaccessoires en meubels zijn allemaal te zien in deze rustige, toegankelijke tuin. Bijzonder is De Levende Tuin, een duurzame tuin ontwikkeld vanuit vijf invalshoeken: goed voor kleine dieren, met gerecyclede materialen, voor vlinders en vogels, gemaakt van duurzame materialen en direct milieubesparend.

In de tuinen van Appeltern is er voor ieder wat wils. Bijzonder is dat iedere tuin te realiseren is in de eigen tuin. Maak gebruik van de fluistertour, om direct achtergrondinformatie over de ontwerpen en materialen te krijgen. Stel elk weekend uw tuinvragen aan een Dutch Quality Gardens hovenier of neem deel aan een van de vele arrangementen of workshops.

U kunt gerust uw (klein)kinderen meenemen. Zij kunnen heerlijk ravotten op het Natuurlijk Spelen terrein of een speurtocht doen. De Tuinen Van Appeltern is daarnaast een prachtige locatie om te genieten van een kop koffie, een lekker glas wijn of een heerlijke lunch. Zorg ervoor dat u de populaire appeltaart van Appeltern niet mist!

Hortus botanicus Haren

chinese-tuin-hortus-haren.jpg Hortus botanicus Haren is één van de grootste en oudste botanische tuinen in Nederland. Op een terrein van ruim 20 hectare bevinden zich veel bijzondere tuinen, zoals de nieuwe Hondsrugtuin, de wilde plantentuin, de Keltische tuin en de unieke Chinese Ming-tuin met een authentiek Chinees theehuis. De Chinese tuin is geïnspireerd op de eeuwenoude tuinen van Suzhou, zo ontworpen dat er elk seizoen iets tot bloei komt. De meeste tuinen zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers of bezoekers met een rollator, een uitzondering vormt de rotstuin en een klein deel van de Chinese tuin.  

De Hortus beschikt zelf over enkele rolstoelen en rollators, die bezoekers kunnen lenen. Zowel in de entreehal als in horecagelegenheid De Plantage zijn invalidentoiletten aanwezig. 

Kasteeltuinen Arcen

arcen_rosarium.jpg Kasteel Arcen dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd door de Hertogen van Gelderland. De grote tuinen vol kleur en met een gevarieerde selectie bloemen, bomen en planten, zijn in alle seizoenen een bezoek waard. In de lente bloeien duizenden voorjaarsbloeiers en in de zomer zorgen de meer dan 8.000 rozen in het klassieke Rosarium voor een geur en kleurfestijn. De herfst zorgt voor een prachtig kleurenpalet als de bijzondere Japanse Esdoorns en de duizenden chrysanten bloeien.

Bewonder het terrein via de vrijwel allemaal toegankelijke paden, zo aangepast dat iedereen op een zo comfortabel mogelijke manier de tuinen kan ontdekken.

Kasteeltuin Arcen wil een park zijn voor iedereen. Toegankelijkheid is voor ons dan ook vanzelfsprekend. Als blijk van waardering voor de gastvrijheid en toegankelijkheid van het park ontvingen wij in 2008 de Zonnedag award van Stichting de Zonnebloem.”

U kunt gemakkelijk een dag doorbrengen in de tuinen. Het landgoed kent onder andere een prachtige oosterse watertuin, een bamboetuin en indrukwekkende rotsvallei met wel een miljoen kilo steen uit Henegouwen in Zuid-België. Maak gebruik van de mogelijkheden om rustig te zitten en te genieten van de rust en natuur of te genieten van een lunch in een van de vele cafés of restaurants. Verzuim niet om het kasteel, met lift, te bezoeken waar de bewonersgeschiedenis verteld wordt en een kunstexpositie is.

Tuinen Mien Ruys

tuinen_mien_ruys.jpg Deze spectaculaire tuinen gelegen op het platteland zijn ontworpen door tuinarchitect Mien Ruys. Ze heeft haar hele leven geëxperimenteerd met nieuwe ontwerpen en noviteiten om te creëren wat nu beschouwd wordt als één van de meest unieke tuinen in het land. Al voortbewegend door de reeks van 30 tuinen maak je een unieke tijdreis. De route begint bij de oudste tuinen uit de jaren ’20 en eindigt in het nieuwste gedeelte, waar vandaag de dag nog steeds geëxperimenteerd wordt. Negen van de tuinen zijn als nationaal monument aangemerkt. De combinatie van oude en nieuwe technieken en ontwerpen maken de tuinen echt inspirerend.

“In de Tuinen Mien Ruys zijn we continu bezig met het verbeteren van de bezoekerservaring. Zo ook voor mensen met mobiliteitsproblemen. Dit jaar hebben bijvoorbeeld alle paden een nieuwe bovenlaag gekregen, wat ervoor zorgt dat ze steviger en stabieler zijn geworden. En enkele paden zijn breder gemaakt. Uiteraard luisteren we naar de feedback van onze bezoekers voor mogelijke verbeterpunten.“

De Tuinen beschikken over een invalidentoilet vlakbij de entree, er zijn rolplaten waar nodig en als u een rolstoel nodig hebt om u te helpen rond het terrein, zijn er twee die bij de ingang kunnen worden geleend.
 

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Dichtbij Rotterdam liggen de Trompenburg Tuinen en Arboretum. Het is een prachtig aangelegde botanische tuin met een enorme verzameling bomen en bloemen. Perfect voor het bewonderen van en leren over zeldzame planten. De tuinen zijn toegankelijk, zodat iedereen in deze rustige ruimte kan ontspannen. Neem één ​​van de geschreven wandelingen om de tuinen te verkennen en om meer te weten te komen over hun oorsprong, of maak een wandeling met een van de rondleiders. Bezoek het theehuis, het hele jaar geopend, voor een heerlijke taart en thee, met een heerlijk terras om in de zomer te genieten en een gezellige kachel in de winter.