05 oktober 2017
Auteur
Eline Blom

Gids voor een toegankelijk bezoek aan Amsterdam

Amsterdamse GrachtenAls u op zoek bent naar een toegankelijk weekendje weg of dagje uit, is Amsterdam een uitstekende keuze. De stad heeft een eenvoudig vervoersysteem en een spannend aanbod aan toegankelijke attracties, van het iconische Vondelpark tot het Van Gogh Museum.

Als u last hebt van mobiliteitsbeperkingen en een traplift nodig hebt, kan het lastig zijn om vol vertrouwen naar buiten te gaan. Echter Amsterdam biedt veel voor diegenen die op zoek zijn naar een culturele stadsvakantie of dagje weg, zonder ver te hoeven reizen. We hebben een toegankelijke gids gemaakt voor Amsterdam om u te helpen uw bezoek vooraf te plannen.

"We vinden het als Amsterdam Marketing belangrijk dat de Metropoolregio Amsterdam ook voor minder valide bezoekers gastvrij en toegankelijk is in openbare gebouwen, in het openbaar vervoer en in haar parkeermogelijkheden.

Omdat dit hoog bij ons hoog in het vaandel staat hebben we op onze website aandacht besteed aan toegankelijkheid voor minder valide bezoekers. Wij adviseren deze webpagina te bekijken voordat men een bezoek brengt aan onze metropoolregio." Amsterdam Marketing

Reizen binnen Amsterdam

TramVeel van de Amsterdamse wandelpaden zijn, ondanks de bruggen en de geklinkerde straten, gemakkelijk te begaan wanneer u een mobiliteitsbeperking heeft. Maar als u de stad en haar omliggende gebieden wilt verkennen, wilt u wellicht het openbaar vervoer gebruiken. Gelukkig zijn de bussen, trams en treinen zeer toegankelijk als u een rolstoel of scootmobiel  gebruikt.

Alle stadsbussen van Amsterdam hebben een uitklapbare rolstoelhelling en veel ruimte voor rolstoelen in de bus. De Nederlandse Spoorwegen bieden ook uitstekende verbindingen naar Amsterdam, maar als u hulp nodig heeft bij het treinstation om in te stappen met u rolstoel of scootmobiel reserveer dan uw reis op voorhand.  

In de stad kunt u ook het metrosysteem gebruiken. De metro wordt beschouwd als zeer toegankelijk voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Een andere eenvoudige manier om de stad te verkennen is via de trams. Er zijn 15 tramlijnen die Amsterdam verbinden met oude en nieuwe trams. Volgens een blogbericht van Accessible Travel NL zijn niet alle oudere trams toegankelijk als u een rolstoel- of scootmobiel gebruikt, en of dat mogelijk is, ziet u een roze symbool bij de ingang.

De nieuwe trams van Amsterdam zijn echter eenvoudig toegankelijk. De ingang is gelegen in het midden van de tram met een aangewezen ruimte voor een rolstoel, wandelaar of wandelwagen. Voor het verkennen van de stad vindt u grote kaarten bij de haltes die aangeven welke haltes toegankelijk zijn. Deze worden getoond met een zwarte stip op de kaart.

Toegankelijke attracties in Amsterdam

Rijksmuseum

rijksmuseum.jpgHet Rijksmuseum heeft een geschiedenis van 200 jaar en is één van de meest fascinerende toegankelijke attracties van Amsterdam. Kunst- en geschiedenisliefhebbers mogen de Nederlandse meesterwerken niet missen en werken zoals de Nachtwacht van Rembrandt en schilderijen van Vermeer, Van Dyck en Jan Steen. Naast kunstwerken, bevat het Rijksmuseum ook veel historische stukken, zoals antieke voorwerpen uit de Nederlandse cultuur. Er zijn liften in het museum, waardoor het gemakkelijk is voor mensen met mobiliteitsbeperkingen om het gehele gebouw te verkennen. Elektronische rolstoelen zijn ook toegestaan en er zijn rolstoelen beschikbaar om te lenen van het museum.

Het Vondelpark

VondelparkHet Vondelpark wordt beschouwd als één van de beroemdste parken in Nederland en verwelkomt jaarlijks ongeveer 10 miljoen bezoekers. Het is centraal gelegen in de buurt van het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Van Gogh Museum, waardoor het perfect is voor een picknick in de middag. Naast dat u natuurlijk van de zon kunt genieten in de levendige park, kunt u de beelden bekijken, waaronder een abstracte betonvis door Pablo Picasso. De paden zijn gemakkelijk te begaan als u een mobiliteitsbeperking hebt en door het hele park loopt. In de zomer biedt het Openluchttheater gratis theater, dans en muziek optredens.

Van Gogh Museum

Van Gogh MuseumBewonder het werk van één van de beroemdste kunstenaars van Nederland: Vincent van Gogh. Naast een enorme collectie schilderijen, waaronder landschappen, stilleven en zelfportretten, kunt u alles lezen over het leven van Van Gogh. Veel van zijn persoonlijke geschiedenis kunt u ontdekken door de brieven die hij schreef aan zijn broer, ouders en vrienden. Deze zijn in het museum te zien. Als één van de meest iconische attracties in het land is het Van Gogh Museum zeer toegankelijk. Er zijn liften op alle verdiepingen en rolstoelen beschikbaar om te lenen als u ze nodig hebt.

Wist u dat? De Handicare Freecurve traplift aan de binnenzijde van de trap staat ook wel bekend als de Handicare Van Gogh traplift.

Rondvaart

Rondvaart AmsterdamÉén van de leukste manieren om Amsterdam te bekijken is door een rondvaart te doen. Vaar door de Prinsengracht langs enkele van de oudste gebouwen en woonboten van de stad. U zult tevens de Westerkerk, het Rembrandthuis, het Maritiem Museum en Rijksmuseum op uw boottocht bekijken. Gelukkig zijn er rondvaarttochten voor mensen met mobiliteitsbeperkingen aan boord van Blue Boat Canal Cruises. Voor meer informatie over het ervaren van een cruise als u een rolstoel- of mobiliteits scooter gebruikt, kunt u ook dit blog lezen van Accessible Travel NL.

Nieuwmarkt

Midden in het centrum van Amsterdam ligt de Nieuwmarkt: een levendig marktplein omringd door cafés en restaurants. De belangrijkste focus van het plein ligt bij de dagelijkse markt. U kunt hier een divers aanbod aan levensmiddelen, bloemen en een ruim aanbod aan verse producten kopen. Zaterdag is de markt een biologische voedingsmarkt. Tijdens de zomermaanden vindt u er op zondag antiek en boeken. De Nieuwmarkt is een heerlijke plek om een middag door te brengen of te lunchen. Er is een ruime variëteit aan restaurants die een verscheidenheid aan keukens aanbieden.. Van de traditionele Hollandse keuken tot een heerlijk Chinees of Maleisische gerechten.

ARTIS

ArtisBezoek de giraffen, leeuwen en apen tijdens je bezoek aan Amsterdam in de Koninklijke dierentuin ARTIS. Met meer dan 1,3 miljoen bezoekers per jaar wil ARTIS de natuur op een vindingrijke manier dichterbij brengen en debat faciliteren over hoe de mens natuur waardeert, begrijpt en behandelt. De dierentuin is opgericht in 1838 en herbergt nu een breed scala aan dieren, waaronder tropische vogels, rode panda's, haaien en slangen. De terreinen zijn meestal toegankelijk voor rolstoel- en scootmobielgebruikers en er zijn rolstoelen beschikbaar om te lenen.

Toegankelijk ontbijten, lunchen of dineren

Op een toegankelijk dagje uit kan de innerlijke mens niet vergeten worden. Echter niet alle restaurants zijn even toegankelijk. Wij maakten een selectie voor van vijf toegankelijke restaurants voor u.  

Restaurant-Café In de Waag

NieuwmarktMidden op de levendige Nieuwmarkt staat Restaurant-Café In de Waag. Een gebouw met geschiedenis waar u dagelijks vanaf 9.00 uur terecht kunt. Sprookjesachtig, historisch en informeel genieten van een ontbijt, lunch of diner.

 

Vondelpark3

In het voormalige Vondelparkpaviljoen vind je in het hart van het park Kitchen & Bar Vondelpark3. Dagelijks open voor ontbijt, lunch, borrel en diner vanaf 10.00 uur.

Chassé Grand Cafe

Midden in de Baarsjes kunt u in het oude parochiegebouw direct naast de Chassékerk terecht bij Chassé Grand Cafe. Er is een gezellige bar, huiselijke kas en vooral veel groen! U kunt hier de gehele dag terecht om te genieten van het aanbod Fresh Food.

Café Wildschut

Bezoek één van de meest bekende grand cafés van Amsterdam, gelegen aan het Roelof Hartplein, precies tussen Concertgebouw en musea, winkelgebieden en vlak bij het centrum. Café Wildschut heeft een uitgebreide lunch- en avondkaart, die zowel klassieke als moderne gerechten bevatten. Maar is ook uitermate geschikt voor een borrel.

Restaurant Noordwest

Midden in de Jordaan vindt u Restaurant Noordwest. Het dankt zijn naam aan de prachtige ligging op de Noordermarkt en in de Westerstraat. Vanaf 11 uur ’s morgens kunt u terecht voor koffie met huisgemaakte citroenmeringuetaart. Maar geniet ook van één van de heerlijke gerechten op de uitgebreide menukaart voor lunch, borrel, wijn en diner.

Zo blijkt wel weer; Amsterdam, zo dichtbij, zit vol schatten. Geniet van het mooie wat de stad brengt en beperk u niet door thuis te blijven.

Beelden: PENG, Eric de Redelijkheld, Ralph Daily, Jim G, Franklin Heijnen, Allie_Caulfield, Lix,