14 februari 2017
Auteur
Marjolijn Riel

Wat u nog niet wist over Valentijnsdag

Is Valentijnsdag slechts een commerciële aangelegenheid? Of is dat een uitspraak van onromantische pessimisten? We doken in het fenomeen Valentijn en kwamen tot verrassende inzichten. Wist u bijvoorbeeld dat de eerste Valentijnskaarten al in de 18de eeuw verstuurd werden? En dat er aan Julia, van Romeo & Julia, nog steeds kaarten gestuurd worden? In deze blog vindt u fictie, feiten en wetenswaardigheden over Valentijnsdag. Wat feit is en wat fictie? Dat mag u zelf beslissen.       

valentines_hearts.jpg Van jouw Valentijn

Waarschijnlijk komt de naam Valentijnsdag van de christelijke Sint Valentijn. Dit was een Romeinse priester die leefde in de derde eeuw na Christus. Een van de legendes vertelt het verhaal van Sint Valentijn die, op de avond voordat hij geëxecuteerd zou worden, een brief stuurt naar Julia, de dochter van zijn gevangenbewaarder. Deze brief zou ondertekend zijn met ‘jouw Valentijn’. De uitdrukking ‘van jouw Valentijn’ is later overgenomen in de moderne Valentijnskaarten. De dag dat Sint Valentijn geëxecuteerd werd is 14 februari.  

Valentijnskaarten

Valentijnskaarten deden hun intrede in de achttiende eeuw. Ze werden gebruikt als vervanging voor handgeschreven liefdesbrieven en gedichten.

Tegenwoordig worden er jaarlijks alleen al in de VS ongeveer 150 miljoen Valentijnskaarten verstuurd. Na kerstmis is Valentijnsdag dan ook de populairste dag om kaarten te versturen. De duurste Valentijnskaart die ooit werd gestuurd, was vervaardigd uit gekerfd ivoor. Ze werd in 1891 aan een Italiaanse prinses gegeven. De prijs zou nu 250.000 euro zijn.

valentines_letters.jpg Brieven voor Juliet

De Italiaanse stad Verona, waar de geliefden Romeo & Juliet leefden in het gelijknamige verhaal van William Shakespeare, ontvangt ieder jaar op Valentijnsdag nog steeds meer dan duizend brieven die geadresseerd zijn aan Juliet.

Draagt u uw hart op uw mouw?

In de Middeleeuwen droegen ridders hun prestatie op aan de vrouw aan het hof voor wie zij vochten. Om hun gevoelens voor deze vrouw aan alle aanwezigen te kunnen laten zien, droegen zij een zakdoek of sjaal die zij van de betreffende dame hadden gekregen  zichtbaar op hun mouw.

In het Engels bestaat nog altijd de uitdrukking – ‘to wear your heart on your sleeve’. Het betekent dat het voor andere mensen gemakkelijk is te weten hoe jij je voelt. Jouw emoties zijn dus zo duidelijk zichtbaar als de mouwen van je trui (jas, overhemd etc).  

valentines_cupcakes.jpg Sweets for my sweet

De eerste Valentijnscadeaus werden uitgedeeld in de zeventiende eeuw, maar pas in de negentiende eeuw was de verkoop ervan aan een echte opmars toe. De eerste Valentijnsdagdoos met chocolade is in 1868 is door Richard Cadbury geïntroduceerd. Slechts 18 jaar later begon een van de grondleggers van het huidige Handicare Trapliften zijn bedrijf!    

Tegenwoordig wordt er alleen in de VS al voor Valentijnsdag 1 biljoen dollar aan de verkoop van chocolade omgezet.

 

 

valentines_flowers.jpg Zeg het met bloemen

Valentijnsdag en Moederdag zijn de gelegenheden waarbij het vaakst bloemen worden gegeven. Wereldwijd worden er meer dan 50 miljoen bloemen voor Valentijn geschonken. 73 procent van alle Valentijnsboeketten wordt door mannen gekocht, terwijl slechts 27 procent van de vrouwen bloemen cadeau doet voor Valentijn. U kunt uzelf natuurlijk ook bloemen sturen, net als 15 procent van de Amerikaanse vrouwen.

Waarmee verrast u uw lief?

Hoewel wij mooie producten hebben (kent u de Active Seat voor ons curve trapliften al?), realiseren wij ons dat dit wellicht niet de meest romantische cadeaus zijn. Verras uw lief met mooie woorden. Geschreven op een mooie kaart of gesproken. Maar beperk uzelf niet alleen tot Valentijnsdag om de liefde te verklaren. Andere dagen zijn er net zo geschikt voor. 

Valentijnsdag als ongeluksdag

In de 19de eeuw bleven in Duitsland de meeste mensen op 14 februari angstig binnen, omdat ze dachten dat hen anders iets ergs zou overkomen. Het heeft ook iets te maken met de geboortedag van Judas, de verrader van Christus. De dag wordt beschouwd als een ongeluksdag. In vele Afrikaanse landen heeft 14 februari ook een negatieve bijklank. Vanwege de aidsproblematiek wordt de dag van de liefde daar inmiddels gezien als ‘de dag van de onveilige seks’. Niet echt iets om te vieren.

valentines.jpg Wist u dat…

  • Artsen in de jaren 1800 hun patiënten aanraadden om chocola te eten om te kalmeren na het verliezen van een geliefde?
  • 85 procent van diegenen die cadeaus kopen op Valentijnsdag vrouwen zijn?
  • 3 procent van de mensen met huisdieren Valentijnsdag cadeaus geven aan hun huisdier(en)?
  • In Nederland er ieder jaar zo’n 30.000.000 kaarten, e-mails en sms’jes verstuurd voor Valentijnsdag worden?
  • Leraren de meeste Valentijnskaarten ontvangen?

Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Valentine's_Day#Historical_facts