20 september 2017
Auteur
Meredith Koons

Tips om thuis oud te worden

Veilig langer thuis blijven wonen

Vandaag worden 550 Nederlanders 65 jaar en morgen zullen dat er nog eens 550 zijn. En overmorgen weer. Naarmate de babyboomgeneratie ouder wordt, zien we een verschuiving in de vergrijzende bevolking. In 2009 was slechts 15% van de Nederlanders ouder dan 65 jaar; in 2041 op de top zullen er naar verwachting 4,7 miljoen 65-plussers zijn. Dat komt overeen met 26% van de totale bevolking. Als een kwart van de bevolking 65+ is, hoe gaan we er dan voor zorgen dat men gelukkig en tevreden is? En dat iedereen kan genieten van een onafhankelijk leven in het eigen vertrouwde huis?

Thuis oud worden

ageinplace-2.jpgThuis oud worden is een relatief nieuw concept dat door de Amerikaanse CDS wordt gekenmerkt als het vermogen om veilig en zelfstandig in het eigen huis en/of omgeving te blijven wonen. Comfortabel thuis blijven wonen in de vertrouwde woning moet mogelijk worden gemaakt voor iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen of capaciteitsniveau.


Deze focus op de kwaliteit van het leven zorgt ervoor dat personen voorbereid zijn op veranderingen in hun gezondheid en omgeving, zodat ze kunnen blijven wonen in het huis van hun keuze. In feite voelt 61% van de babyboomers zich jonger dan hun werkelijke leeftijd en ondanks het feit dat ze gepensioneerd zijn, beschouwen ze zich niet als ouderen.

Huishoudelijke Gevaren

Vallen en andere ongevallen zijn een belangrijke oorzaak waarom ouderen hun mobiliteit kwijt raken en hun onafhankelijkheid op hogere leeftijd verliezen. Het is de meest voorkomende oorzaak van letsel door ongevallen bij ouderen. Elke 6 minuten komt een oudere op de Eerste Hulp na een valongeval. Meer dan de helft van de valongevallen vinden plaats in of om huis. Gelukkig zijn veel van deze ongevallen te voorkomen door eenvoudige aanpassingen in huis te doen, in plaats van te moeten verhuizen. Na decennia in hetzelfde huis te hebben gewoond, is de bewoner vaak gewend aan de inrichting en indeling. Door de afnemende mobiliteit groeit het aantal gevaren in huis, maar ze worden vaak niet gezien of voor lief genomen.

De badkamer

Een kleine kamer, maar ook één met de meeste gevaren is de badkamer. Het risico om in deze omgeving te vallen wordt vergroot door de natte en gladde omstandigheden. Gelukkig zijn er eenvoudige, goedkope oplossingen die kunnen worden toegepast om de veiligheid van uzelf te waarborgen.
Handgrepen in de douche en bij het toilet zijn een makkelijke, voordelige oplossing die u kunnen helpen als uw evenwichtsproblemen heeft of  bijvoorbeeld om in en uit de douche te komen. U kunt ook kijken naar een douchestoel om het douchen te vergemakkelijken.

Het product dat u waarschijnlijk als veilig beschouwt omdat het de vloer minder glad maakt, de badmat, is vaak de grootste boosdoener als het om vallen gaat. Als deze niet goed op de vloer is bevestigd, doet een badmat meer kwaad dan goed. Hetzelfde geldt voor matten en tapijten in en om het huis. Loop eens een rondje door het huis om de tapijten en matten in het huis te beoordelen. Als ze niet goed zijn bevestigd, haal ze dan weg!

Koken

De volgende kamer die aandacht verdient, is de keuken. Natuurlijk hebben we ons allemaal al eens aan het fornuis gebrand, maar ik weet zeker dat u niet meteen denkt aan de andere gevaren die de keuken heeft.
Vanaf jonge leeftijd zijn we gewend en vinden we het vanzelfsprekendheid om een opstapje te pakken om te reiken of te klimmen naar de hoogste plank en zo zonder problemen iets uit de kast te pakken. Het wordt nu echter belangrijk om alles op een toegankelijke hoogte te plaatsen om zo te voorkomen dat u op een opstapje moet klimmen om het te bereiken. Vaak zijn we zo enthousiast bezig in de keuken dat we heen en weer vliegen, lades en kasten open laten staan, om hier vervolgens over te struikelen. Neem de tijd in de keuken, dat maakt het niet alleen veiliger, maar het eten zal u ook veel beter smaken!

Let op de trap

Een obstakel die er vaak abrupt voor zorgt dat ouderen hun eigen huis kwijt raken, is de trap. Gedwongen als gevolg van een val of door de angst te vallen, maken velen na hun pensioen de overgang naar een gelijkvloerse woning of ze laten een slaap- en badkamer beneden creëren. Vaak worden deze beslissingen genomen, zonder zich te realiseren dat er andere opties zijn, zoals een traplift. Deze kan snel en zonder aanpassingen in uw huis geïnstalleerd worden. Een traplift biedt u elke dag een veilige en comfortabele oplossing om de trap op en af te gaan.
Bovendien kunnen trapliften binnen en buiten geïnstalleerd worden op alle soorten trappen, inclusief meerdere verdiepingen. Zo houdt u uw gehele huis toegankelijk en hoeft u niets te verplaatsen in uw huis.

Het juiste licht

Het is geen geheim dat ons gezichtsvermogen één van de eerste dingen is die verslechterd als we ouder worden. Het helder zien van onze omgeving helpt om potentieel valgevaar weg te nemen. Dat houdt in dat het verstandig is om extra helder licht en/ of nachtlampen te plaatsen. Doe dit altijd zonder verlengsnoeren over de grond, zodat u geen extra valgevaar creëert. Kijk ook eens om u heen. Waren er al dergelijke obstakels, die nu verstandig zijn om weg te halen.

Thuis oud worden is een zeer haalbaar doel voor de gehele bevolking. De mogelijkheid om thuis te blijven wonen biedt onafhankelijkheid, waardigheid en verlengt de levensduur van het leven.

Bronnen: