11 december 2020

Hoe beveiligt u uw huis tijdens de wintertijd?

Van november tot en met februari vinden jaarlijks de meeste woninginbraken plaats. Het is daarom goed om zelf iets te doen om de kans dat er wordt ingebroken zo klein mogelijk te maken. In deze blog vertellen we hoe inbrekers binnen komen, hoe u deze kans zo klein mogelijk maakt en wat u kunt doen als u slachtoffer bent geworden van een woninginbraak.

Wanneer u uw huis verlaat doe dan altijd de deur op slot, ook als u maar even weg bent. Inbrekers herkennen slechte sloten en beveiligingsmateriaal binnen een mum van tijd en het kost hen daarom ook maar een halve minuut om in te breken in uw huis. Een inbreker heeft een grote impact op mensen, niet alleen financieel gezien. Een onzeker gevoel thuis in uw eigen huis, slecht slapen, boosheid, concentratieproblemen en snel geïrriteerd zijn, zijn maar een paar voorbeelden waar slachtoffers van een inbraak mee te maken hebben. Door een aantal simpele en vaak goedkope voorzorgsmaatregelen kunt u het risico om doelwit te worden tot een minimum beperken. In deze blog geven we een aantal tips en adviezen voor inbraakpreventie en vertellen we meer over het beveiligen van uw huis tijdens de donkere maanden van het jaar. 

Waar breken inbrekers uw huis binnen?

waar-wordt-er-ingebroken.png

Hoe komen inbrekers binnen?

Inbrekers gebruiken veel verschillende manieren om uw huis binnen te komen. Dit zijn de vijf meest voorkomende manieren:

  1. Met een koevoet of schroevendraaier.
  2. Flipperen: met een klein plastic, soepel kaartje tussen de deur en het kozijn wordt de dagschoot teruggeduwd in het slot. Dit kan alleen wanneer de deur niet op slot gedraaid is. 
  3. Kerntrekken: een schroef in het cilinder schroeven en deze met cilinder en al uit het slot trekken.
  4. Deur openen door het raam in de gooien.
  5. Via de brievenbus ‘hengelen’: met een hulpmiddel de deurkruk aan de binnenkant omlaag halen.

Hoe zorgt u ervoor dat ongewenste gasten niet naar binnen kunnen?

  • Verberg belangrijke spullen en informatie goed.
    • Houd kostbare spullen zoals uw portemonnee, juwelen en geld uit het zicht.
    • Bewaar belangrijke documenten in een kluis en zorg ervoor dat deze kluis goed verborgen is en vastzit zodat deze niet gemakkelijk verwijderd kan worden.
       
  • Doe alsof u thuis bent en laat uw huis er leefbaar uitzien als u weg bent.
    • Laat lichten op tijdschakelaars branden als u weg bent. Kies willekeurige tijden zodat inbrekers geen patroon in deze tijden kunnen ontdekken.
    • Laat de radio of televisie aanstaan wanneer u korte tijd weg bent zodat dit buitenshuis opvalt.
    • Overweeg wanneer u voor langere tijd weg bent, bijvoorbeeld op vakantie, een speciaal elektronisch apparaat aan te schaffen die het flikkeren van de televisie en het licht simuleert en zo een indruk geeft dat er iemand thuis is.
    • Soms bellen inbrekers om te zien of u thuis bent. Laat dan ook geen bericht achter op uw antwoordapparaat dat aangeeft dat u weg bent.
    • Vraag een buurman of buurvrouw om uw huis in de gaten te houden, de post uit de brievenbus te halen en uw vuilnisbak langs de weg te zetten.
    • Laat uw reservesleutel niet buiten uw huis liggen, maar geef deze tijdelijk aan een goede buur of familielid.
       
  • logo-whatsapp-buurtpreventie-klein.pngMaak een Whatsapp Buurt Preventie (WABP) groep aan.
    Een WABP is een groep in de chat App Whatsapp, zo kunnen buren elkaar inlichten over verdachte situaties in de buurt. Als buurt kunt u gezamelijk zorgen voor een WhatsApp-bord op straat, zo is in één oogopslag duidelijk dat de buurt in de gaten gehouden wordt door alle buurtgenoten.

Wanneer moet u de politie bellen?

U weet zelf het beste wanneer er iets in uw buurt niet goed is. Denk bijvoorbeeld aan een onbekend persoon die het huis van uw buren in probeert te komen of activiteiten in het huis van uw buren waarvan u weet dat die op vakantie zijn. Wanneer u snel alarm slaat vergroot u de kans dat de politie de inbrekers kunnen pakken.

Wat kunt u doen wanneer er ingebroken is?

Wanneer er in uw huis ingebroken is en de inbrekers er al vandoor zijn kunt u een aantal dingen doen.

  1. Doe direct aangifte, telefonisch via 0900-8844 of op een politiebureau.
  2. Verplaats geen spullen in huis en raak zo min mogelijk aan. Anders maakt u het moeilijker om vingerafdrukken te vinden.
  3. Wanneer geldpasjes en mobiele telefoons zijn gestolen, blokkeer deze dan direct door contact op te nemen met uw Bank of telefoonprovider.
  4. De politie zal vragen om een goederenlijst in te vullen, hierin kunt u aangeven wat u allemaal mist.
  5. Stel uw verzekering zo snel mogelijk op de hoogte van de inbraak.
  6. Neem contact op met slachtofferhulp, veel mensen hebben hier veel aan omdat een inbraak een grote impact heeft.

Bronnen:
www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
www.stichtingnipw.nl