06 januari 2016

Langer thuis blijven wonen? Bereid u voor!

We willen allemaal zo lang mogelijk in ons eigen huis blijven wonen. Als u wat ouder wordt, kan het echter voorkomen dat u problemen ervaart met alledaagse handelingen in huis. Denk aan opstaan, douchen of traplopen. Hoe kunt u zich op tijd voorbereiden op mogelijkheden om veilig en comfortabel in uw woning te kunnen blijven wonen?

Kleine aanpassingen

Wanneer we het hebben over aanpassingen in huis dan hoeft dat niet direct een grote verbouwing in te houden. Ook een traplift hoeft niet per se de eerste aanpassing in huis te zijn. Wanneer u beperkingen ervaart in kracht, evenwicht, opstaan of lopen dan zijn er diverse eenvoudige hulpmiddelen om het leven thuis makkelijker te maken. Denk hierbij aan steunbeugels, drempels, een rollator, aankleedhulpmiddelen of keukenhulpjes. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor in en om het huis. Zo maakt u het met eenvoudige aanpassingen mogelijk om langer te genieten in uw huis.

Bewustwording

Eerder genoemde aanpassingen zullen wellicht het meest van toepassing zijn voor mensen op leeftijd. Maar voor iedereen is het goed om bewust te worden van het proces van ouder worden en de aanpassingen die wellicht nodig zijn. Dat is iets dat nou eenmaal kan gebeuren. Het is goed om ook dan alvast over vragen na te denken als: "kan ik over tien jaar nog in mijn huis blijven wonen?", of: "waar kunnen we nu al rekening mee houden bij een verbouwing?". Het is goed om bewustwording te creëren van de mogelijkheden die er zijn. Zo kunt u snel schakelen wanneer het echt van toepassing is.

Mogelijkheden traplift

Mocht het zover komen dat traplopen lastiger wordt, dan is de aanschaf van een traplift ideaal. Zo kunt u blijven genieten van de hele bovenruimte van uw huis en kunt u de badkamer en de slaapkamer daar blijven gebruiken. Dit komt uw zelfstandigheid ten goede. Trapliften zijn verkrijgbaar voor ieder huis en voor iedere trap. Er zijn mogelijkheden voor smalle trappen, meerdere verdiepingen, trappen met bochten en speciale trapliftstoelen. 

Vergoeding voor aanpassingen?

Sinds 2015 is er een aanpassing op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van toepassing. Dit betekent dat er veel zorgtaken zijn overgeheveld naar de gemeenten. Om te kijken wat er in aanmerking komt voor vergoeding kunt u het beste navraag doen bij uw eigen gemeente. 

Is uw woning klaar voor de toekomst?

Ontdek hoe geschikt uw woning is om er nog lang te kunnen blijven wonen. Doe de Langer Thuis Check.

Wilt u meer weten over de aanschaf van een traplift?

Dan bent u bij Handicare aan het juiste adres. Wij zijn expert op het gebied van alle soorten trapliften, inclusief smalle trappen en trappen met bochten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via onze contactpagina of bellen naar 072 75 111 75