Tips om thuis oud te worden
N.B. Dit blog is op 26 mei 2020 geüpdatet.
Is uw huis toekomstbestendig?
Zo lang mogelijk in het eigen vertrouwde huis blijven wonen is natuurlijk wat we allemaal willen. Hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo lang mogelijk veilig is? Een traplift is natuurlijk een uitstekende optie maar er zijn ook andere, relatief eenvoudige, aanpassingen waar naar gekeken kan worden, denk aan beugels en steunen voor in de badkamer. In dit blog leest u over dat de meeste 55-plussers niet willen verhuizen, dat vallen in en om huis de meest voorkomende letseloorzaak is én we bespreken per kamer met welke (kleine) aanpassingen u zo lang mogelijk in uw vertrouwde huis kunt blijven wonen.
Bijna 75% van de 75-plussers wil niet meer verhuizen
Wilt u niet meer verhuizen? Dan bent u niet de enige; Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil meer dan de helft van de huidige 55-plussers thuis blijven wonen. Van de 75-plussers wil zelfs bijna driekwart niet meer verhuizen. Als de woning hier niet geschikt voor is, dan past men de woning liever aan dan dat men verhuist. Het oordeel over de geschiktheid van de huidige woning wordt overigens voor een groot deel bepaald door de aanwezigheid van een trap in de woning; 55-plussers zonder een trap in huis zijn positiever dan leeftijdsgenoten mét een trap in huis, blijkt uit het onderzoek.
Voorkom verhuizen met een traplift
Is de trap voor u zo’n obstakel geworden dat u denkt te moeten verhuizen? Neem dan contact met ons op, wij bespreken graag de mogelijkheden van een traplift met u. Zo kunt u veilig en vertrouwd blijven wonen!
80% van de 55-plussers overweegt een traplift
Uit eerdergenoemd onderzoek van het CBS blijkt dat een traplift door 80% van de 55-plussers in Nederland wordt overwogen op het moment dat het huis niet geheel voldoet bij gezondheids- en/ of ouderdomsklachten. Dit zou de grootste verandering zijn om ervoor te zorgen dat men veilig thuis kan blijven wonen. Daarna volgen kleine aanpassingen zoals beugels, steunen en aangepaste drempels, aldus het CBS.
Vallen in of om huis meest voorkomende letseloorzaak
Natuurlijk willen we allemaal zo lang mogelijk thuis blijven wonen maar let er ook op dat dit veilig kan. Wist u dat er elke 5 minuten een 65-plusser op de Eerste Hulp terrecht komt na een valongeval? Vallen en andere ongevallen zijn dan ook een belangrijke oorzaak waarom mensen op hogere leeftijd hun mobiliteit en onafhankelijkheid verliezen. Het is de meest voorkomende oorzaak van letsel door ongevallen bij ouderen. Daarbij vindt meer dan de helft van de valongevallen plaats in of om huis.
Voorkom ongevallen door kleine aanpassingen
Gelukkig zijn veel van deze ongevallen te voorkomen door eenvoudige aanpassingen in huis te doen, in plaats van te moeten verhuizen. Waar u op moet letten? Wij nemen graag een paar punten met u door.
De badkamer
Een kleine kamer, maar ook één met de meeste gevaren is de badkamer. Het risico om in deze omgeving te vallen wordt vergroot door de natte en gladde omstandigheden. Gelukkig zijn er eenvoudige, goedkope oplossingen die kunnen worden toegepast om de veiligheid van uzelf te waarborgen.
Hulp bij evenwichtsproblemen
Handgrepen in de douche en bij het toilet zijn een makkelijke, voordelige oplossing die u kunnen helpen als u evenwichtsproblemen heeft of bijvoorbeeld om in en uit de douche te komen. U kunt ook kijken naar een douchestoel om het douchen te vergemakkelijken.
Kijk uit met badmatten, matten en tapijten
Het product dat u waarschijnlijk als veilig beschouwt omdat het de vloer minder glad maakt, de badmat, is vaak de grootste boosdoener als het om vallen gaat. Als deze niet goed op de vloer is bevestigd, doet een badmat meer kwaad dan goed. Hetzelfde geldt voor matten en tapijten in en om het huis. Loop eens een rondje door het huis om de tapijten en matten in het huis te beoordelen. Als ze niet goed zijn bevestigd, haal ze dan weg! Ook kunt u overwegen een antislip laag op de vloer aan te brengen.
De slaapkamer
Moet u ’s nachts regelmatig uit bed? Zorg er dan voor dat er voldoende licht is. Gebruik hiervoor een bedlampje of een lampje met sensor dat vanzelf aangaat. ’s Nachts is de kans veel groter dat u valt en met het juiste licht kunt u dit voorkomen.
De keuken
De volgende ruimte die aandacht verdient, is de keuken. Ook hier kan een ongeluk in een klein hoekje zitten dus let goed op!
Pas op voor het opstapje, plaats spullen op toegankelijke hoogte
Vanaf jonge leeftijd zijn we gewend en vinden we het vanzelfsprekendheid om een opstapje te pakken om te reiken of te klimmen naar de hoogste plank en zo zonder problemen iets uit de kast te pakken. Het wordt nu echter belangrijk om alles op een toegankelijke hoogte te plaatsen om zo te voorkomen dat u op een opstapje moet klimmen om het te kunnen bereiken. Vaak zijn we zo enthousiast bezig in de keuken dat we heen en weer vliegen, lades en kasten open laten staan, om hier vervolgens over te struikelen. Neem de tijd in de keuken, dat maakt het niet alleen veiliger, maar het eten zal u ook veel beter smaken!
Een keukenkruk om te zitten
Een krukje in de keuken is wel handig om even op te gaan zitten als u moet wachten tijdens het koken. Als u wilt snijden of schillen kunt u dit zittend aan de tafel doen.
De trap
Traptreden moeten goed zichtbaar en niet glad zijn. Draag goed zittende schoenen of sloffen. Heeft u zoveel moeite met de trap gekregen dat u erover nadenkt te verhuizen? Laat u dan eens informeren over onze trapliften. Met een traplift kunt u veilig en zonder moeite naar boven en beneden. Bovendien hoeft u dan niet te verhuizen!
Drempels onder de binnendeuren
Omdat drempels het risico van struikelen en vallen vergroten, is een woning zonder drempels het veiligst. Bovendien is een drempelloze woning gemakkelijker schoon te houden. Het is echter bouwtechnisch niet altijd mogelijk een drempel te verwijderen. Daarom kunt u er ook voor kiezen een drempel schuin af te werken zodat deze een minder groot obstakel vormt.
Voor- en achterdeur
Zorg voor goede buitenverlichting bij de voor- en achterdeur. Dit is handig maar zorgt ook voor een veilig gevoel. Handig zijn lampen met een dag- en nachtsensor of met een bewegingssensor. Deze gaan automatisch aan als het gaat schemeren of als er beweging bij de deur is. Heeft u een hoge drempel bij de deur? Verklein dan het hoogteverschil door een hellingbaan te maken. Of verhoog de stoep bij de deur. Zo maakt u de drempel veiliger.
Het juiste licht
Het is geen geheim dat ons gezichtsvermogen één van de eerste dingen is dat verslechtert als we ouder worden. Maar wist u ook dat een 80-jarige ongeveer drie keer zoveel licht nodig heeft om goed te kunnen zien dan een jong volwassene? Met goede verlichting kunt u valpartijen voorkomen. Lezen of puzzelen gaat ook veel makkelijker met veel licht. Plaats dan ook extra helder licht en/ of nachtlampen. Doe dit altijd zonder verlengsnoeren over de grond, zodat u geen extra valgevaar creëert. Kijk ook eens om u heen. Waren er al dergelijke obstakels, die nu verstandig zijn om weg te halen. Met bovenstaande tips vertrouwen wij erop dat u zo lang mogelijk in uw eigen vertrouwde omgeving kunt blijven genieten. Wilt u meer weten over de mogelijkheid van een traplift in uw huis? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!
Bronnen:
- CBS
- Veiligheid.nl
- https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/51/prognose-18-miljoen-inwoners-in-2029
- https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/14/55-plussers-liefst-zo-lang-mogelijk-in-eigen-woning
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/seniorenwoningen/vraag-en-antwoord/woning-toekomstbestendig-maken
- https://www.pewresearch.org/fact-tank/2010/12/29/baby-boomers-retire/
- https://www.cdc.gov/healthyplaces/terminology.htm
- “Merendeel senioren wil niet verhuizen”, Vereniging Eigen Huis, Mei 2020.
- https://www.ehbo.nl/nieuws/2018/valongevallen-meest-voorkomende-letseloorzaak-bij-ouderen/