21 januari 2020

De 7 beste tips om zo lang mogelijk van uw tuin te genieten

Tuinieren is een enorm plezierige bezigheid, waar u heel veel voldoening uit kunt halen. Naarmate we ouder worden en onze mobiliteit achteruitgaat, kan tuinieren echter, net als andere activiteiten, moeilijker worden. Maar er is geen reden om helemaal te stoppen. Met het advies dat we hieronder hebben samengesteld, kunt u nog jarenlang genieten van het tuinieren én van de tuin. 

Wist u dat wij ook trapliften voor buiten hebben? Ideaal wanneer u bijvoorbeeld een tuin met een verhoogd of verlaagd terras heeft.

#1 Bescherm uzelf goed

gardening-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk goed op uzelf te letten. Gebruik (tuin-) handschoenen die u beschermen tegen vuil en wondjes. Smeer u goed in en bedek de (hoofd-) huid in de zon. Las tijdens het tuinieren bewust pauzes in om te genieten en eens rustig om u heen te kijken.

#2 Gebruik de juiste materialen

The Middle-Sized Garden is een tuinblog van auteur en journalist Alexandra Campbell. Alexandra is een blogster met nuttige tips en inspiratie die zeker de moeite waard zijn om te bekijken voor diegenen die geïnteresseerd zijn in tuinieren. Alexandra deelt graag haar tips met ons:

“Twee snelle tips zijn om de nieuwe generatie lichtere gereedschappen te gebruiken, bijvoorbeeld die van Fiskars. Nieuwe technologie betekent dat hulpmiddelen licht, maar toch sterk kunnen zijn.

De andere tip is om te tuinieren op tafelhoogte. Er is tegenwoordig heel veel keuze in plantenbakken op tafelhoogte en ze zijn een geweldige manier om uw eigen salades en groenten te laten groeien. Of bloemen te kweken. Hiermee kunt u een minituin creëren op een terras of balkon, zonder te hoeven bukken! Kijk in uw plaatselijke tuincentrum naar de mogelijkheden."

gardening-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

#3 Zorg ervoor dat paden niet glad worden

Een van de belangrijkste dingen om van uw tuin te genieten naarmate we ouder worden, is ervoor zorgen dat u zich veilig en gemakkelijk kunt verplaatsen.

Zo kan het hebben van een tuinpad het u gemakkelijker maken om het gras te doorkruisen.

Zorg er in ieder geval voor dat u het oppervlak van de paden controleert. Houd de aangroei van algen en mos in de gaten, omdat dit ook problemen kan veroorzaken. Ook kunt u ervoor kiezen een speciale antislipcoating aan te laten brengen. Probeer alle paden die u hebt af te vlakken, zodat de kans op struikelen en vallen minimaal is.

#4 Gebruik waterpunten

Tuinen hebben water nodig, dat weten we allemaal. Het tillen van zwaardere gieters kan echter vervelend worden als we ouder worden. Gebruik liever een tuinslang. Of vang – eventueel op meerdere plekken in de tuin - water op in speciale regentonnen. Op deze manier hoeft u niet ver te lopen om ervoor te zorgen dat uw planten het water hebben dat ze nodig hebben.

Maak het uzelf gemakkelijk. Wanneer u een grote tuin heeft, kan het hebben van waterpunten op strategische locaties u helpen om jarenlang van het tuinieren te genieten. 

#5 Maak een sociale ruimte buiten

gardening-4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U bent wellicht niet meer zo geïnteresseerd in een bloeiende tuin met een diversiteit aan planten als dat u vroeger was. Dat betekent echter niet dat u geen prachtige tuin kunt hebben om van te genieten. Zorg ervoor dat u een fijne plek creëert waar u en uw geliefden heerlijk kunnen zitten en kunnen genieten van het buiten zijn.

Er zijn veel opties beschikbaar, van patio's tot terrasplanken. Investeer in comfortabele stoelen en een fijne tafel waaraan u kunt ontspannen. Door deze sociale ruimte buiten het huis te creëren, blijft u ook in uw oudere jaren genieten van uw tuin.

#6 Weet wanneer u hulp moet vragen

Er zijn een aantal taken die uiteindelijk gewoon te moeilijk voor ons worden om op eigen kracht te blijven doen. Vooral voor degenen onder ons die last hebben van mobiliteitsproblemen. Van moeilijk te bereiken boomtakken en hoge heggen tot zwaar tillen, er zijn veel tuinwerkzaamheden die gevaarlijk kunnen worden. Het is dus belangrijk dat we onze eigen beperkingen realiseren en weten wanneer we een beetje hulp kunnen vragen.

Neem contact op met vrienden, buren en familie of huur iemand in. Door dit te doen, zult u nog een lange tijd kunnen genieten van uw eigen buitenplaats terwijl u nog steeds de vruchten plukt van een prachtige tuin.

#7 Laat uw tuin opnieuw inrichten

Het opnieuw inrichten van uw tuin klinkt misschien als een hoop werk, en u zult zeker wat hulp nodig hebben, maar door een paar dingen te veranderen en gebieden opnieuw in te richten, kunt u voor uzelf een tuinruimte creëren die gemakkelijker te onderhouden is. Heeft u bijvoorbeeld een groot stuk grasveld? Denk dan eens na of kunstgras een optie is.

Leeftijd heeft invloed op ons allemaal, maar door een beetje hulp te vragen en het advies van hierboven op te volgen, kunnen we tot in de verre toekomst blijven genieten van onze tuin en het plezier van tuinieren. Tuinieren zorgt voor zoveel mensen voor vreugde en plezier, het zou toch zonde zijn om leeftijd in de weg te laten zitten.

gardening-1.jpg