12 juli 2023
Auteur
Damiët van der Harst

Valpreventie ouderen met deze 6 tips

elderly person on the ground

Naarmate we ouder worden, neemt het risico op vallen toe, vooral voor mensen die slechter ter been zijn. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat u valt en letsel oploopt door een ongeval. Gelukkig zijn er een aantal uitstekende producten, hulpmiddelen en tools beschikbaar om te helpen om te blijven staan. Wanneer u iemand kent die afhankelijk is van een trapliften in huis, denk dan ook eens aan hoe u valpartijen kunt voorkomen en welke hulpmiddelen er voor u zijn. Ontdek hieronder tips voor veiligheid en valpreventie bij ouderen.

Tip 1:Voorkom uit bed vallen met een bedhek

old-person-in-bed.jpg

Het is niet alleen dat wanneer een persoon rechtop staat er een valrisico bestaat. Wanneer men in bed ligt, kunnen sommige ouderen per ongeluk uit bed rollen. Om uit bed vallen te voorkomen kan een bedhek erg handig zijn. Een duurzaam bedhek is gemakkelijk op te bergen wanneer hij niet wordt gebruikt. Het is een slimme investering voor mensen die voor oudere familieleden zorgen.

Tip 2: Grijpers

Een van de belangrijkste oorzaken waardoor oudere mensen vallen is wanneer ze iets proberen te pakken wat buiten hun bereik ligt. Denk aan iets wat op de grond ligt. Omdat de balans verslechtert naarmate we ouder worden, kan men uit balans raken en daardoor vallen. Om dit probleem op te lossen zijn er tal van handige grijpers op de markt. Erg handig wanneer men iets van de bovenste plank wil pakken of laag bij de grond.  Door eenvoudig het handvat in te knijpen kunt u iets vastgrijpen aan het uiteinde van de stok. Hierdoor wordt het leven in- en rondom het huis veel gemakkelijker. Als u denkt dat deze tool u of iemand waar u om geeft kan helpen, kijk dan eens op deze website. Er zijn vele verschillende modellen te koop.

Tip 3: Personen alarmering

Ondanks dat we er alles aan doen om het vallen te voorkomen, kan het soms toch gebeuren. Wanneer een ouder persoon valt, hebben ze vaak moeite om zelfstandig weer overeind te komen. Daarom wordt het aanbevolen om, als ouder persoon, een personen alarmering ten alle tijden te dragen. Een personen alarmering kan als horloge of om de hals gedragen worden. Met één druk op de knop kunt u iemand bellen of contact opnemen met een alert-centrale. In sommige producten zit er ook een gps in waardoor andere kunnen zien waar de persoon is. Dit geeft een veilig gevoel voor u en uw omgeving. 

Tip 4: Anti-slip sokken ouderen

fall-prevention-socks-1.jpg

Niets biedt een betere grip onder uw voeten dan schoenen met een goed profiel in de zolen. Maar als we thuis zijn, dragen velen van ons graag alleen sokken voor het comfort. Als u of een persoon voor wie u zorgt geniet van thuis rondlopen op sokken maar door ouderdom het risico loopt weg te glijden, zijn sommige sokken met valpreventie een cadeautje! De sokken van Medline zijn ontworpen voor verzorgers en hun patiënten en zorgen voor stabiliteit en grip met de antislipzolen. Ze hebben zelfs grip aan de bovenkant van de sok, voor het geval deze rond de voet wordt gedraaid, zodat de drager ten alle tijde wordt beschermd tegen uitglijden.

Tip 5: Wandbeugels

Een andere activiteit waarbij vallen vaker voorkomt is tijdens het douchen, tandenpoetsen of een toiletbezoek in de badkamer. Dit komt doordat deze ruimte vaak vochtig is en de vloer glad. Maar ook doordat er soms een hoge douche instap aanwezig is. Ook het evenwicht dat oudere mensen nodig hebben om stabiel te kunnen staan verminderd en zorgt voor een vergoot risico op vallen. Om te helpen bij valpreventie, is het raadzaam om op deze plekken in huis wandbeugels te plaatsen. Hier kan iemand zich aan vasthouden of optrekken waardoor het risico op vallen wordt verminderd.

Tip 6: Drempelhulpen

Heeft u een drempel bij de voordeur of tussen uw vertrekken in huis? Hier kunt u lelijk over vallen. Ook wanneer u thuis met een rollator loopt, is een drempel letterlijk een vervelend obstakel. Wij adviseren u dan ook om drempelhulpen te plaatsen. Hierdoor wordt uw woning weer voor iedereen toegankelijk. Er zijn tijdelijke en permanente drempelhulpen verkrijgbaar.

Valpreventieproducten voor ouderen

old-woman-laughing-with-her-daughter.jpg

  • Bedhek
  • Grijpers
  • Personen alarmering
  • Anti-slip sokken
  • Wandbeugels
  • drempelhulpen

Veiligheid en valpreventie bij ouderen is belangrijk. We hopen dat dit blog nuttig is geweest en het u ideeën heeft gegeven over hoe u valpartijen kunt voorkomen en verwondingen kunt verminderen. Niemand kan garanderen dat een val nooit zal plaatsvinden, maar door bovenstaande tips op te volgen, kan het leven voor mensen met beperkte mobiliteit gemakkelijker en veiliger worden gemaakt.

Als u dat nog niet hebt gedaan, neem dan een kijkje op onze pagina met rechte trapliften om gemoedsrust te garanderen voor diegenen die thuis moeizaam kunnen traplopen.