11 januari 2018
Auteur
Eline Blom

10 tips voor 80+ om zelfstandig te blijven wonen

Langer thuis wonen is de wens van heel veel senioren. In het vertrouwde huis, de vertrouwde omgeving oud worden. Hoe zorgt u er voor dat u zo lang mogelijk kan blijven wonen in uw vertrouwde huis? Handicare verzamelde 10 tips voor u.

hulp-van-anderen.jpg

1. Durf hulp te vragen!

Langer zelfstandig thuis wonen betekent niet dat u  geen hulp mag vragen. Een helpende hand kan erg prettig zijn. U kunt hulp vragen aan buren of familie, maar u kunt ook hulp vragen aan mensen buiten uw vertrouwde omgeving die daar voor open staan. Op Wehelpen.nl kunt u iemand zoeken die u graag wilt ondersteunen bij allerhande zaken.

 

2. Ga de deur uit

Binnen zitten lijkt al snel aantrekkelijk. Veilig in uw huis. Frisse lucht zal u echter goed doen. Maak een korte wandeling naar de supermarkt of loop een rondje in het park. U kunt dit natuurlijk alleen doen maar samen met iemand anders maakt dat u het minder snel overslaat. En tegelijkertijd ontmoet u weer mensen. Twee vliegen in één klap.

buiten-wandelen.jpg

3. Doe de langer-thuis-check

Is uw woning wel klaar voor de toekomst? Handicare heeft speciaal voor u de Langer Thuis Check ontwikkeld. Hiermee ontdekt u hoe geschikt uw woning is om er nog lang te kunnen blijven wonen. Inventariseer de aanpassingen die nodig zijn om ook op langere termijn veilig te blijven wonen.  

4. Bedenk vroegtijdig welke hulpmiddelen u kunnen helpen.

Vaak gaat men op een te laat tijdstip gebruik maken van hulpmiddelen, zoals een rollator of een traplift. Tijdig gebruik zorgt dat u in beweging blijft en voorkomt valgevaar. Wist u dat 1 op de 3 ouderen tussen de 65 en 80 jaar in de laatste twee jaar één of meerdere keren is gevallen? Besef tijdig dat gebruik verstandig is en voorkom dat u uw vertrouwde huis moet verlaten.

buiten-bewegen.jpg

5. Blijf bewegen

Beweging houdt u actief en fit. Uw gewrichten en spieren zullen minder stram voelen als u ze regelmatig gebruikt. Er zijn heel veel sporten om te beoefenen. Heeft u al eens aan yoga gedacht? Er zijn talloze sport- of beweegclubs die u graag verwelkomen. Ook speciaal voor ouderen.

6. Ventileer uw huis regelmatig

Luchten van uw huis is goed voor uw gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Als u in de ochtend en avond het raam even openzet voor frisse lucht zult u al snel merken dat u daar van opfrist.

7. Blijf op de hoogte van de actualiteit

Het nieuws volgen via TV, radio, krant of internet houdt u bij de tijd. U gaat gemakkelijker een gesprek aan als u weet wat er speelt in de wereld en in het leven van de mensen om u heen.

8. Blijf hobby’s uitoefenen of zoek een nieuwe.

Een hobby houdt u bezig en onder de mensen. Kaarten, puzzelen, bridgen, breien geven u tijdverdrijf en in verenigingen of clubs kunt u met gelijkgestemden tijd door brengen. Heeft u niet echt een hobby? Bedenk wat u leuk zult vinden en onderzoek of u dat in groepsverband kan uitoefenen.

9. Maak vaste afspraken met familie of bekenden

Eenzaamheid onder senioren komt steeds meer voor. De vaste kring van vrienden en familie wordt kleiner of gaat ook moeilijker op stap. De drempel wordt al snel hoog om toch met iemand af te spreken en de dagen verstrijken. Vaste afspraken zorgen dat u iets heeft om naar uit te kijken en te genieten. Een afspraak voor een wekelijks kopje koffie of gezamenlijke wandelafspraak is zo gemaakt.

domotica.jpg

10. Gebruiksvriendelijke apparaten & Domotica

Er komen steeds meer gebruiksvriendelijke apparaten op de markt. Denk aan een telefoon en afstandsbediening met grote knoppen. Naast deze apparaten zijn er ook veel nieuwe technieken die het huis slimmer maken. Deze worden domotica genoemd. Een bel met intercom of afstandsbediening om het licht aan en uit te zetten in huis. Één van de bekendste domotica onder ouderen is wel de alarmknop. Wist u dat deze er tegenwoordig ook in mooie horloges zijn? Dit maakt dat deze veel vaker gedragen worden. Wel zo’n veilig gevoel toch? Lees hier meer over welke slimme e-health oplossingen er zijn.

Wat ook een handige website is om meer te lezen over domotica in huis is de website van Ziggo. Hier worden ook verschillende handige opties uitgelegd over hoe u een veiligere woning kunt creëren en hoe u huishoudelijke taken kunt versimpelen of laten overnemen door handige techniek.