Al meer dan 135 jaar Handicare
Al meer dan 135 jaar Handicare

Handicare Trapliften: al 135 jaar

Ter ere van ons 135 jarig bestaan, hebben wij onderstaande video gemaakt waarin onze geschiedenis wordt belicht.


Liftenfabriek Jan Hamer Co

IJzerfabriek Vulcanus nu Handicare Handicare Trapliften gaat terug naar de 19de eeuw. Een van de grondleggers van het bedrijf, de heer Jan Hamer, richtte in 1886 zijn eigen bedrijf op voor, onder andere, de verkoop van liften. In 1889 werd de heer Mulder compagnon en werd de bedrijfsnaam Jan Hamer & Co. Al snel groeide het bedrijf uit tot de grootste liftenproducent van Nederland. Toen de heer Hamer in 1919 kwam te overlijden, zette de heer Mulder het bedrijf voort.    

Een kleine 75 jaar na het ontstaan van Liftenfabriek Jan Hamer & Co werd het idee voor de eerste stoeltraplift opgedaan. De kleinzoon van de heer Mulder was in 1960 in Amerika toen hij voor het eerst in aanraking kwam met dit product. Hij was dusdanig onder de indruk van het product dat hij besloot voor de Nederlandse markt een traplift te ontwikkelen. In 1962 volgde de eerste Europese stoeltraplift.   

Brinkman

De heer Brinkman begon in 1889 een machinefabriek voor de zuivelindustrie. Voor klanten die moeite hadden hun handelswaar verticaal te tillen, ontwikkelde het bedrijf in 1920 een speciaal soort lift: de kolomlift.

Liftenfabriek Brinkman Jan Hamer

Beide bedrijven werden, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, overgenomen door Otis. Ze werden samengevoegd tot Liftenfabriek Brinkman Jan Hamer. Deze dochter van OTIS specialiseerde zich steeds verder in trapliften.

Freelift bv

In 1996 werd het bedrijf opnieuw zelfstandig waarna het in 1997 zijn nieuwe naam kreeg: Freelift bv. Freelift hield zich inmiddels alleen bezig met de productie en ontwikkeling van trapliften.    

Handicare Groep

10 jaar later, eind 2007, werd Freelift onderdeel van de Handicare Groep. Handicare is een internationaal bedrijf en is een van de toonaangevende bedrijven in de Europese gezondheidszorg.

Minivator Limited

De eerste Minivator traplift is in de jaren '70 van de 20ste eeuw in Engeland ontwikkeld door Dunstable Toolmakers. Enkele jaren later werd het ontwerp door Sunrise Medical gekocht. Om de verkopen te stimuleren waren investeringen vereist. Dat was het moment dat Minivator Limited in het leven werd geroepen. 

Minivator Group

Met de komst van nieuwe investeerders in 2004, ontstond de Minivator Groep bestaande uit Minivator Limited, Minivator Duitsland, Minivator Sjanghai, Sterling Stairlifts (Amerika) en Companion Stairlifts.

Handicare Stairlifts B.V.

In 2010 werd de Minivator Groep door Handicare overgenomen. De samenvoeging van Minivator en Freelift resulteerde, per 1 juli 2010, in de nieuwe bedrijfsnaam  Handicare Stairlifts B.V.. De namen Freelift en Minivator blijven voortbestaan als productserie.

Meer dan 135 jaar

Inmiddels bestaan wij alweer meer dan 135 jaar. In ons interne jubileumboek wordt in vogelvlucht weergegeven hoe het allemaal begonnen is met Liftenfabriek Jan Hamer & Co en hoe dit verder is uitgegroeid tot de grote trapliftenfabrikant die wij nu zijn.

Blog

Oorzaken en symptomen van scoliose

Wat zijn de symptomen van scoliose? Hoe ontstaat scoliose? Welke behandelin...

Lees verder

Onze Partners

nederland.jpg

Lokale partners bij u in de buurt

Zoek een partner bij u in de buurt.

Bekijk onze partners

 

Brochure

brochures-nl.png

Gratis complete brochure

Vraag een gratis brochure aan!

 

Gratis Brochure aanvragen