Traplift via Wmo? Wij helpen graag!Hulp bij Wmo
Traplift via Wmo? Wij helpen graag!

Traplift: vergoeding vanuit de Wmo

Een traplift aanvragen via de Wmo? Dit is mogelijk, maar er zijn wel zaken waar u rekening mee dient te houden bij het aanvragen van een Wmo vergoeding. Sinds 2019 zijn een aantal dingen veranderd. Wij vertellen u hier graag meer over.

Wat is de Wmo?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wmo, is op 1 januari 2007 in het leven geroepen. Het doel van de Wmo is om ervoor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen en mee kan doen in de samenleving. Als dit u niet meer lukt, kunt u uw gemeente om ondersteuning vragen.

Traplift vergoeding aanvragen bij de gemeente, hoe werkt dat?

 1. Bij het Wmo loket van uw gemeente kunt u een aanvraag indienen voor traplift kosten vergoeding Wmo.
 2. Een medewerker van de gemeente zal bij u thuis komen of u wordt uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek worden zowel uw problemen besproken alsook de mogelijke oplossingen hiervoor.
 3. De gemeente kijkt samen met u of er een eenvoudige oplossing is. U kunt daarbij denken aan hulp van een familielid, vrijwilliger of een algemene voorziening. Is deze oplossing niet voorhanden of is het niet voldoende? Dan zal een traplift wellicht een goede oplossing zijn.
 4. Na het gesprek ontvangt u het besluit van de gemeente. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Dit is verschillend per gemeente.
 5. Indien u ondersteuning vanuit de Wmo krijgt, dan bepaalt de gemeente uw zorgaanbieder. Indien u dit liever zelf bepaalt, kiest u voor een persoonsgebonden budget (pgb) om zelf zorg in te kopen.

Wmo veranderingen sinds 2019

Komt u in aanmerking voor de Wmo? Vanaf 2019 is de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo gewijzigd:

 • Om in aanmerking te komen voor de Wmo wordt er niet meer gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage, wel in hoeverre u nog zelfstandig kunt blijven wonen.
 • Iedereen betaalt een eigen bijdrage van maximaal 17,50 Euro per 4 weken.

De nadelen van een traplift via Wmo

 Via Traplift WMODirect bij Handicare
Wachttijd

3 tot 6 maanden

Binnen 1 week geïnstalleerd

Medische indicatie nodig?JaNee
KeuzevrijheidNee, gemeente maakt alle keuzes

Ja, u kunt zelf kiezen uit bijv:

 • Kleur van de rail en de stoel
 • Plaatsing aan binnen- of buitenbocht
 • Type stoel
 • Opties, zoals automatische voetenplank
Lift uw eigendom?NeeJa

Via de Wmo heeft u niet de keuze uit verschillende trapliften en/ of traplift leveranciers. Uw gemeente levert een standaard traplift aan u waardoor u de lift niet aan kunt passen aan uw eigen specifieke wensen of behoeften. Bovendien betaalt u een eigen bijdrage. Kiest u voor het persoonsgebonden budget (pgb) dan kunt u wel zelf de meest geschikte traplift leverancier uitzoeken.

Traplift kopen; Liever direct een traplift in huis?

Wanneer u een traplift koopt, kunnen wij deze binnen 1 week leveren. Ook hebben wij tweedehands trapliften. Het kopen van een gebruikte traplift, scheelt in de kosten. Ook kunnen wij een gratis offerte voor u maken zodat u alle opties op een rij kunt zetten.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

 

Hulp nodig heeft bij het wmo traplift aanvragen?

Wij helpen u graag wanneer u meer informatie wilt over Wmo, regels en procedures.

Bel ons nu op 072 75 111 55

Neem contact op

Ook kunt u kijken op deze websites: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sporthet CAK of het CZ zorgkantoor. Het CAK heeft een video gemaakt waar de Wet maatschappelijke ondersteuning helder in uitgelegd wordt.