23 februari 2017
Auteur
Valentina Vincenzi

Kent u de geschiedenis van Handicare Trapliften?

De oprichting

history_stairlift_jan-hamer.jpg Ons bedrijf wordt ruim 130 jaar terug opgericht, in 1886, op initiatief van Jan Hamer, een jonge ondernemer uit Zutphen. Jan Hamer deed zijn technische kennis op tijdens zijn schooljaren en hij leerde meerdere vreemde talen, zoals Engels en Duits. Deze kennis gebruikte hij in zijn bedrijf. Hij was geïntrigeerd door de technologie en alles wat er opkomende industrie in de landen om ons heen gebeurde. De firma vertegenwoordigde al snel een groot aantal internationale agentschappen. Hij verhandelde onder meer de volgende producten: ventilatoren van Robert Boyle, Carré’s luchtdrukwaterreservoirs, Kelley’s geschilderd en gebrand glas en melkpoeder. Een gevarieerd productaanbod. Zelfs de telefoons van CH Milde Fils & Co. behoorden tot de eerste door Hamer verhandelde producten. Zijn nieuwsgierigheidnaar nieuwe uitvindingen maakte hem de eerste officiële importeur van liften gebouwd door de Duitse F. Witte uit Berlijn. 2 april 1887 installeert Hamer zijn eerste lift. Het werk voor Hamer groeit.

De oorlogsjaren

Tussen de jaren ‘20 en de jaren ‘30 wordt Vulcanus N.V., een ijzergieterij, opgericht. De liftenafdeling is een onderdeel. In 1932 splitst dit deel zich weer af en neemt het bedrijf de naam 'Jan Hamer & Co " aan.  Als gevolg van de wereldwijde economische crisis van 1929, slinkt de productie van liften drastisch. De situatie verbetert niet tijdens de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding hervat Jan Hamer & Co zijn werkzaamheden. Te beginnen met het repareren van de liften die beschadigd zijn geraakt tijdens de oorlog.

history_stairlift_460jpg.jpg Op 1 januari 1960 wordt Gerrit Pieter Mulder jr. benoemd tot mededirecteur. Pieter Mulder Jr. studeerde af aan de TU Delft en had praktijkervaring opgedaan in liftbedrijven in Wenen en Stockholm. Hij zag in een Amerikaanse krant het idee van een traplift voorzien van een leunstoel. Hij besloot om deze technologie te introduceren in Nederland. Hij bouwde zijn eerste traplift samen met Van Winssen, Bakker, Jongerden en Pastor. Mulder Jr. was een zeer creatief persoon en ontwikkelde niet alleen het technisch ontwerp van de eerste traplift, maar ook het nieuwe bedrijfslogo en hij adverteerde op zijn initiatief ook regelmatig in kranten en tijdschriften. De zaken gingen goed en Jan Hamer & Co besluit om uit te breiden en verhuist naar Heerhugowaard, de plaats van het huidige hoofdkantoor.

De overname

In de jaren '90 werd besloten om de bedrijfsnaam te veranderen naar "Freelift". De focus van het bedrijf was volledig gericht op trapliften. Tevens werd hiermee idee versterkt dat met de aankoop van een traplift klanten in staat werden gesteld om hun vrijheid te behouden.
In 2001 installeerden wij onze eerste Van Gogh! Het product was een ware innovatie op het traplift markt. De snelle groei van Freelift verplichtte het bedrijf om een ​​nieuwe fabriek te bouwen, in de Newtonstraat, waar deze tot op vandaag gevestigd is. De productie heeft een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter met een zeer efficiënte structuur.

December 2007 begint een nieuw tijdperk voor het toemalige Freelift: het wordt gekocht door de Noorse Handicare. Handicare is een toonaangevende speler in de zorg met een internationale productie en kantoren over de hele wereld: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Canada, de VS, China, Frankrijk en Italië. Naast trapliften verkoopt Handicare ook transferhulpmiddelen, badkameroplossingen in Nederland.


... En andere bedrijven?

Wie zijn de bedrijven die even oud zijn als Handicare?

Coca-Cola

history_coca.jpg Coca-Cola werd in 1886 uitgevonden door John Styth Pemberton, een apotheker uit Atlanta, Georgia. Hij creëerde een gearomatiseerde siroop, die hij opwarmde  in zijn apotheek, en vermengde met sprankelende water. Het drankje wordt geroemd als "uitstekend" door degenen die het testen. De zakenpartner van Dr. Pemberton, Frank M. Robinson, was degene die de naam "Coca-Cola"  bedacht, en hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van het merk, het beeldmerk, nog steeds in gebruik. De eerste Coca-Cola wordt verkocht voor 5 cent per glas. Tijdens het eerste jaar, in Atalanta is de geschatte omzet gemiddeld negen porties per dag. Vandaag de dag wordt de omzet geschat op 1,9 miljard euro wereldwijd.

Bosch

Bosch wordt opgericht in Stuttgart in 1886 door Robert Bosch, als werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek. Slechts een jaar na de oprichting, ontwikkelt het bedrijf de laagspanning-magneetontsteking, een bekende technologie. In 1897 monteerde Bosch dit apparaat in een motorvoertuig en had hij daarmee een oplossing gevonden voor een van de grootste technische problemen waarmee de auto-industrie worstelde. Door deze uitvinding kon het bedrijf zich verder ontwikkelen en groeien. In 1901, wederom in Stuttgart, begint het zijn eerste fabriek. In 1906 is de productie al 100.000 magneten. In opeenvolgende jaren specialiseert het bedrijf zich in de productie van koplampen, en in 1917 wordt het omgevormd tot een naamloze vennootschap, Bosch AG. In 2003 acquireert Bosch Buderus AG, een fabrikant van apparatuur voor verwarming en koeling.

Mercedes-Benz

history_mercedes.jpg Carl Benz besloot zijn kennis en vaardigheden volledig te wijden aan de ontwikkeling van de auto. In plaats van een motor te installeren in een bestaand voertuig, kiest hij er voor om een geheel nieuwe voertuig te ontwikkelen.  Benz ontwerpt zijn innovatieve voertuig op drie wielen. De eerste testrit is in oktober 1885. Op 29 januari 1886 krijgt hij een patent op motorwagen.  Het octrooi DRP 37435 wordt nu erkend als de 'geboorteakte' auto en draagt de naam van "Patent Motor Car" ("Patent Motor Car") voor de eerste auto ter wereld.