10 mei 2018
Auteur
Meredith Koons

Een rechte of een traplift met bochten: welke heb ik nodig?

Het is nog nooit zo duidelijk geweest als nu, waarom de nieuwe generatie 65-plussers de babyboomgeneratie wordt genoemd. Dagelijks worden ongeveer 550 babyboomers 65 jaar. En de komende 10 jaar zal deze groep blijven groeien. Tot in 2041 er naar verwachting 4,7 miljoen 65-plussers zullen zijn, maar liefst 26% van de totale bevolking.

Van deze leeftijdsgroep heeft 90% interesse getoond om zo lang mogelijk in hun eigen huis te wonen. Of dit sentiment wordt gedreven door de wens om herinneringen die in huis zijn gemaakt te bewaren of om de kosten die gepaard gaan met verhuizen te vermijden, de noodzaak om ouderen te helpen op hun oude dag thuis te blijven wonen, wordt steeds duidelijker.

Van handgrepen tot opritten, een traplift is al snel de beste keuze als u thuis wilt blijven wonen. Trapliften bieden gebruikers de onafhankelijkheid om toegang te krijgen tot alle verdiepingen van hun huis terwijl ze ook het risico verminderen om van de trap te vallen. Iets wat helaas tragische of fatale gevolgen kan hebben.

Oké, dus u bent overtuigd? Maar welke traplift hebt u dan nodig? Recht of met bochten? Gaan niet alle trapliften gewoon omhoog en naar beneden?

Rechte trapliften

20180504-straight-header.jpgSimpel gezegd doen rechte trapliften precies dat wat u zult verwachten: ze gaan recht op en neer, parallel met uw trap. Ze zijn het meest geschikt voor trappen zonder bochten, draaien of bordessen. Elke rail wordt op maat gezaagd op basis van uw traphoogte (of aantal treden).

Klinkt eenvoudig, toch?

Terwijl sommige fabrikanten het hier bij houden, biedt Handicare u een verscheidenheid aan opties voor rechte trappen. Zodat u zelf kunt beslissen of u het standaard wilt houden of extra (veiligheids)opties wilt toevoegen. U kunt bijvoorbeeld kiezen om de stoel boven automatisch te laten draaien op de verdieping. De stoel draait dan automatisch weg van het trapgat en u kunt zonder enige moeite afstappen. Zonder deze automatische optie, zult u handmatig moeten draaien.

Andere opties zijn de mogelijkheid om de voetebsteun automatisch op te klappen. Dit biedt niet alleen meer ruimte op de trap voor andere gebruikers, naast dat het netjes opgeruimd is als u de traplift niet gebruikt. Maar deze functie zorgt er met name voor dat gebruikers niet hoeven te bukken om de voetenplank op te vouwen en uit de weg te ruimen. Wel zo veilig als bukken niet meer vanzelf gaat.

Trapliften met bochten

20180504-curved.jpgOké, nu we een grondige kennis hebben van rechte trapliften, weet ik zeker dat u kunt raden wat een traplift met bochten, ook wel curvelift genoemd, is. Maar naast dat ze omhoog gaan op de trap met bochten (denk aan wenteltrappen), helpen deze op maat gemaakte liften ook met andere bouwkundige vragen. Uw trap gaat bijvoorbeeld rechtdoor voor ongeveer 13 treden, heeft dan een klein bordes en gaat dan nog eens drie omhoog. Op het eerste gezicht zou u denken dat u twee rechte trapliften zou gebruiken (blijf lezen om te begrijpen waarom dit niet de ideale optie is). Door een curvelift te installeren, kan u de trap opgaan in één doorlopende beweging.

Soms is de trap recht, maar kunt u de lift niet op de trap parkeren, zelfs niet als de stoel, de voetensteun en de armleuning zijn ingeklapt. Een curvelift is dan de oplossing. De rail van een curvelift kan in elke gewenste richting gebogen worden, zodat u de stoel veilig op een andere plek kunt parkeren, waardoor ruimte en veiligheid geoptimaliseerd zijn.

Opgemerkt moet worden dat niet alle trapliften met bochten hetzelfde zijn gebouwd. Sommige fabrikanten gebruiken modulaire stukken die ze samenstellen als een puzzel die op uw trap past. Helaas, omdat niet alle huizen hetzelfde zijn gebouwd en elke trapsituatie anders is, kan in dat geval de rail breder uitkomen op de trap dan u nodig hebt en niet vlak tegen de zijkant van de treden liggen. Het betekent ook een hobbeligere rit als u over de vele koppelingen gaat waar de delen aan elkaar zijn geschroefd.

Daarom maakt Handicare de traplift specifiek voor uw huis, zodat deze strak als een handschoen past. De bochten zijn krapper om minder ruimte op uw trap te nemen en er zijn voldoende opties naar uw wens toe te voegen: - van de sta-op-hulp (Active Seat) tot de Turn and Go-functie voor smalle trappen. Met behulp van een eigen foto-meetsysteem maakt uw adviseur 3D-afbeeldingen van uw trap om niet alleen een op maat gemaakte oplossing te bieden, maar hij biedt u ook een vooruitblik op hoe deze eruit zal zien als deze eenmaal in uw huis is geïnstalleerd. Hiermee kunt u de lift visualiseren en eventuele wijzigingen aanbrengen voordat u koopt. En dat is zeker niet duurder want Handicare garandeert u altijd de beste prijs.

Kan ik niet gewoon kiezen voor twee rechte liften in plaats van één curvelift?

Zoals u eerder al zei, uw trap is verdeeld in twee rechte stukken met een tussenliggend bordes. Het lijkt misschien dat de eenvoudigste keuze zou zijn om twee rechte trapliften op die twee rechte stukken te installeren. Structureel mogelijk? Ja. De veiligste oplossing? Nee. Als u een stoeltjeslift gebruik om u te helpen de trap op en af ​​te gaan, is halverwege overstappen waarschijnlijk niet de verstandigste beslissing. Het bordes komt 13 treden hoog, dat is een lange weg naar beneden als u zou vallen doordat u van de ene naar de andere lift wil overstappen. Persoonlijk, zou dit ons niet de moeite waard zijn, alleen omdat twee rechte trapliften een gemakkelijkere oplossing lijkt. En goedkoper? Nee, dat is het eigenlijk ook niet.
 

Bronnen: https://www.pewresearch.org/fact-tank/2010/12/29/baby-boomers-retire/, www.aarp.org