09 maart 2017
Auteur
Meredith Koons

Voorkom isolatie van ouderen | Handicare Trapliften

Eenzaam en alleen

Sociale isolatie van senioren gaat niet alleen over eenzaam zijn. Sociale isolatie is gekoppeld aan een aantal fysieke en geestelijke aandoeningen, waaronder een verhoogd risico op vallen, depressie en dementie. Studies hebben zelfs aangetoond dat er een verhoogd sterftecijfer is onder geïsoleerde senioren. De ouderen met een vertrouwde sociale kring worden namelijk eerder aangespoord om medische hulp te zoeken. Ondanks deze feiten is isolatie is maar al te vaak gewoon bij senioren en zal dit blijven toenemen als de bevolking steeds ouder wordt. Gelukkig zijn er manieren waarop we onze oudere familie, vrienden en buren kunnen helpen om zich niet geïsoleerd te voelen.

De vergrijzing van de bevolking

Begin 2015 telt Nederland 3 miljoen 65-plussers. Dit aantal zal de komende jaren verder stijgen als steeds meer babyboomers deze leeftijd bereiken. In 2040 zal het aantal tot ca 4,7 miljoen gegroeid zijn. Dit is 26% van de totale bevolking.  Van de huidige groep 65-plussers woont meer dan een derde alleen.

Wat kunt u doen?

Of het nu iemand is die je kent of een complete vreemde, iemand in de buurt of ver weg. Er zijn een aantal manieren waarop u ouderen kunt bereiken om iemand zich onderdeel te laten voelen van de lokale gemeenschap. Het kan een ouder of grootouder, buur of kennis, voormalig leraar of medewerker zijn – de kans is groot dat we allemaal wel iemand kennen die een vriend kan gebruiken.

Zinvol bezig zijn

Eenmaal alleen wonend, zonder een baan om elke dag heen te gaan, of een echtgenoot om voor te zorgen, zijn senioren op zoek naar zinvolle bezigheid voor elke dag. Dit kan gemakkelijk worden ingevuld door vrijwilligerswerk te doen, door een ​​hobby te beginnen of door zichaan te sluiten bij  een ​​club of organisatie. Niet alleen creëert dit een reden om zichzelf aan te kleden elke ochtend, maar de saamhorigheid en de vriendschappen die het gevolg kunnen zijn, kunnen het gevoel van eenzaamheid verminderen.

Iets om voor te zorgen

Vaak hebben weduwen of weduwnaars, senioren die alleen wonen, door het verlies van hun geliefde abrupt de mogelijkheid verloren om voor iemand te zorgen. Door deze zorgzame persoonlijkheid over te dragen op iets anders, of het nu een huisdier of de tuin is, helpt dit de leegte op te vullen die eenzaamheid brengt. Als het hebben van hun eigen huisdier te belastend is, kunt u mogelijk aandragen om parttime te zorgen voor huisdieren van buren of via Oopoeh, terwijl hij of zij aan het werk zijn, vrijwilliger bij een dierenasiel te worden of zelfs een app te downloaden op de smartphone waarmee je speelt met huisdieren van andere mensen.

Het gevoel van eigenwaarde bevorderen

Vaak is het de angst van het niet kunnen die senioren dwingt thuis en immobiel te blijven. De vrees voor vallen, gehoorverlies, of het niet in staat zijn bij te blijven voorkomt dat senioren hun huis verlaten. Dit wat contraproductief is op dat wat helpt hen gezond te blijven en actief. Daarom is het van cruciaal belang dat we een positief lichaamszelfbeeld bevorderen en tegelijkertijd hen ook te voorzien van de mobiliteitshulpmiddelen die ze nodig hebben. Om ervoor te zorgen dat ze wendbaar blijven, lichaamsbeweging te stimuleren en als vallen een potentieel risico is, kijk dan naar het installeren van hulpmiddelen die de toegankelijkheid vergroten, zoals een traplift, om letsel te voorkomen dat hun verder kan isoleren.

Eetafspraken

Sociale interactie is de sleutel. Op voorwaarde dat ze een sociale kring ontwikkeld hebben op basis van een van de bovengenoemde activiteiten of u in de buurt woont, moedig wekelijkse diners of kaartmiddagen aan. Bezorg regelmatig een taartje. En als ze de sociale kring (nog) niet hebben, neem dan contact op met de lokale maaltijdservice om zo te zorgen dat ze dagelijks een voedzame maaltijd krijgen, evenals een aanspreekpunt voor elke dag.

Stuur een brief

Misschien heeft u niet iemand persoonlijk of in de nabijheid die u kunt helpen. Schrijf dan een brief en stuur hem op.  Maak iemands dag mooi door hem de warmte en vriendschap te laten voelen die een brief geeft. Heeft u geen adres?  Er zijn websites die specifiek zijn opgezet om mensen te verbinden met senioren en brieven te versturen.

Zorg voor de mantelzorger

Vaak is de mantelzorger is zo druk met het verzorgen van iedereen dat ze worden vergeten en op hun beurt zelf geïsoleerd worden. Vaak zijn mantelzorgers volwassen kinderen die zorgen voor hun senioren ouders, wat betekent dat ze 50+ zijn en soms ook alleen wonen. Ze zijn zo druk met hun moeder of vader, het doen van boodschappen, rennen van arts naar arts, dat ze weinig tijd hebben voor vriendschappen, hobby’s of zo de zo belangrijke “me-tijd”, dat ze in een depressie terecht komen.  Kent u een mantelzorger, verzeker u dat u ze herinnert dat ze ook een pauze verdienen.

Naarmate de bevolking steeds ouder wordt, hebben we het geluk om ons te omringen met jaren van wijsheid waar we van kunnen leren. Door ze een te laten zijn en ervoor te zorgen dat ze onderdeel blijven van de maatschappij, vergroten we geluk en liefde.