16 november 2021

Wat te doen bij pijn in uw knieën tijdens het traplopen?

Kniepijn kan vermoeiend zijn en uw leven vervelend beïnvloeden. Pijn in knie bij buigen of steken in de knie bij traplopen kan bijzonder pijnlijk zijn en betekent dat u beperkt bent in uw eigen huis. Of u nu knie pijn krijgt bij trap aflopen of de trap op gaat, in dit artikel bekijken we waarom uw knieën pijn kunnen doen en hoe u de pijn kunt voorkomen.

man met kniepijn op trap

Waarom doen uw knieën pijn bij traplopen?

De realiteit is dat er een grote lijst met redenen is waarom je knieën pijn kunnen doen tijdens het traplopen. Van een verandering in uw dagelijkse levensstijl tot stress of zelfs gezondheidsproblemen, hieronder noemen we enkele van de meest voorkomende oorzaken van kniepijn bij het op- en afgaan van trappen.

• Trauma – Elk trauma aan de knie kan een domino-effect van pijn veroorzaken bij het op- en aflopen van de trap. Dus als je je knie onlangs gekneusd hebt of hebt verrekt, zal de zwelling van de blessure waarschijnlijk pijn doen en pijn doen tijdens het op- en aflopen van trappen. Pijn in de knie bij het buigen en traplopen na een val kan ook vaak voorkomen.

• Runner's knee - Hoewel dit runner's knee wordt genoemd, is dit een blessure die iedereen kan krijgen door stress of zelfs door problemen zoals platte voeten. In de medische wereld aangeduid als patellofemoraal pijnsyndroom, symptomen zijn pijn aan de voorkant van de knieschijf en pijn bij het buigen en strekken van de knieën of tijdens het lopen naar beneden.

• Chondromalacia Patella – Een gezondheidsprobleem waarbij het kraakbeen rondom de knieschijf (patella) afbreekt en zachter wordt. Chondromalacia Patella zal aanvoelen als een doffe, pijnlijke pijn rond de knieschijf of een krakende knie bij traplopen.

• Artritis – Artritis kan elk gewricht in het lichaam aantasten, en veel soorten artritis kunnen kniepijn veroorzaken, aangezien het een van de meest belaste gewrichten in het lichaam is. Als uw knieën pijn doen door artritis, zou u pijn, zwelling en stijfheid in de aangetaste gewrichten ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat u pijn in de buitenkant van de knie voelt wanneer u de trap af gaat. 

Dit zijn slechts vier van de medische oorzaken van kniepijn, maar er zijn talloze redenen waarom u mogelijk een pijn ervaart bij traplopen. Als u merkt dat de onderstaande voorzorgsmaatregelen niet helpen bij uw kniepijn of als u zich zorgen zit maken over de pijn, moet u uw arts raadplegen.

vrouw ligt met benen op schoot van haar man

Hoe voorkom je kniepijn bij traplopen?

Geef uw knieën voldoende rust

Als de kniepijn die u ervaart nog niet heel hevig is, moet de eerste stap voor herstel rust en ontspanning zijn en niet van de pijn weglopen zoals zovelen proberen. Voor elke ontsteking rond het lichaam kan het hoog houden van het getroffen gebied en het bevriezen ervan een aanzienlijke impact hebben. Dit betekent dus dat je je bewegingen zo beperkt mogelijk moet houden, waarbij je je knieën zo mogelijk omhoog houdt, door ze op de stoel te laten liggen of met kussens in bed.

Zorg voor je gezondheid

Een van de beste manieren om kniepijn te voorkomen of een einde te maken aan krakende gewrichten, is door voor uw algehele gezondheid te zorgen. Dit betekent dat u probeert uw lichaamsgewicht op een gezond niveau te houden om druk op uw knieën te voorkomen, uw lichaam fit en gezond te houden door middel van lichaamsbeweging en uw lichaam op de juiste manier van brandstof te voorzien. Hoe oud u ook bent, het is belangrijk om goed voor uw lichaam te zorgen. Als u dit niet doet, kan dit problemen veroorzaken zoals extra spanning op de knieën.

Doe aan fysiotherapie

Fysiotherapie is vooral goed voor diegenen die last hebben van kniepijn als gevolg van stress in hun beenspieren en de spieren rond de knie.Soms kan het krijgen van fysiotherapie of zelfs een diepe weefselmassage een groot verschil maken. Fysiotherapeuten kunnen uw goede oefeningen geven die je nodig hebt om de pijn te verminderen en de kniën soepelen te maken.

Praat met uw huisarts

Als u het probleem niet kunt verminderen, of het nu gaat om pijn tijdens het lopen in de voorkant van de knie, een krakend geluid of krakende gewrichten en krakende knieën, is het misschien tijd om met uw arts te praten. Sommige meer ernstige medische problemen moeten door uw arts worden behandeld en kunnen in ernstige situaties behandeling met medicijnen of zelfs een operatie vereisen.

Introduceer langetermijnoplossingen

Voor sommige mensen zijn de oorzaken van kniepijn misschien niet iets dat gemakkelijk kan worden opgelost en kan het een noodzakelijke oplossing zijn om zoveel mogelijk stress van de knieën weg te nemen. Dit kan betekenen dat u uw benen omhoog houdt wanneer u gaat zitten of dat u naar een traplift kijkt om de pijn tijdens het traplopen te verminderen, hierbij is de traplift prijs vast iets waar u benieuwd naar bent. Het revalideren van een knieprobleem kan enige tijd duren, en met een traplift bent u in staat om de belasting die u op beide knieën uitoefent te beperken terwijl u zich door uw huis beweegt.

We weten dat een zere knie je echt kan doen lijden tijdens het uitvoeren van dagelijkse taken en dus hopelijk kunt u met deze tips het probleem opsporen en voor eens en altijd een einde maken aan die pijn.

Ga voor meer handige blogs over gezondheid, naar onze blogpagina.