07 maart 2023

Voorkom valpartijen bij ouderen

Vrolijke oudere vrouw lachend in haar keuken

Op geen enkele leeftijd wil iemand vallen, maar op latere leeftijd kan het een nog groter probleem zijn. Voor wie alleen woont, kan de angst om te vallen groot zijn, omdat je niet gemakkelijk hulp kunt inroepen. Of het nu binnen of buitenshuis is, u kunt uzelf ernstig verwonden door een val. Zelfs voor degenen die een lichte tuimeling maken, kan het vertrouwensproblemen veroorzaken en ervoor zorgen dat u zich onvaster voelt op uw voeten.

Uit een onderzoek uit 2018 bleek dat er in Nederland gemiddeld 13 dodelijke valpartijen per dag zijn, waarbij de meeste slachtoffers ouder zijn dan 80 jaar. Het laat maar zien dat de gevolgen van vallen veel ernstiger kunnen zijn voor mensen op latere leeftijd.

Er zijn maatregelen die u kunt nemen om vallen te voorkomen. Lees verder en ontdek onze beste tips voor valpreventie bij ouderen.

  • Werk aan uw evenwicht en mobiliteit
  • Gebruik mobiliteitshulpmiddelen
  • Ruim uw huis op
  • Controleer beoordelingen van attracties
  • Verbeter uw verlichting

Werk aan uw evenwicht en mobiliteit

Voor degenen die in staat zijn, kan werken aan uw evenwicht en mobiliteit een groot verschil maken bij het voorkomen van vallen. Dit versterkt niet alleen uw lichaam, maar zorgt er ook voor dat u zich zelfverzekerder voelt en dus minder snel weer valt.

Dit hoeft niet te betekenen dat u gaat gewichtheffen of een eind gaat hardlopen; het kan ook gewoon betekenen dat u zich uitrekt voordat u de dag begint, meer gaat wandelen (indien mogelijk) of een yogales volgt. Zoek iets dat voor jou werkt en probeer het in je routine op te nemen.

LEES MEER: De beste sporten voor ouderen

Gebruik mobiliteitshulpmiddelen

Wanneer u zich in uw huis verplaatst, zijn er bepaalde gebieden waar mobiliteitshulpmiddelen kunnen helpen. Een gebied in huis waar ouderen een groot valrisico lopen is de trap. Het risico om van de trap te vallen kan groot zijn, vooral voor ouderen van 65 jaar en ouder. In feite bleek uit het onderzoek van 2018 dat de trap een van de belangrijkste oorzaken was van fatale valpartijen in en rondom het huis.

Dit betekent echter niet dat je minder moet bewegen in huis of minder vaak de trap moet gebruiken. Met een mobiliteitshulpmiddel kunt u gemakkelijk de trap op en af. Als u een traplift wilt kopen, hebben we een goed geprijsd assortiment, en ons deskundige team installeert deze snel en professioneel voor u.

Ruim uw huis op

Een eenvoudige manier om u veiliger door uw huis te verplaatsen is door op te ruimen. Door voorwerpen uit de belangrijkste looppaden te verwijderen, kunt u zich gemakkelijk verplaatsen en hoeft u zich geen zorgen te maken dat u ergens over struikelt. Loop door uw huis en denk na over de dingen die u in de weg kunnen zitten, zoals kieren tussen meubels of zware tapijten die niet aan de vloer zijn bevestigd.

Dit kan een taak zijn die gemakkelijker kan worden uitgevoerd met iemand anders die met een frisse blik naar uw ruimte kan kijken. Een andere manier om te kijken is welke delen van uw huis risico's kunnen opleveren voor een peuter of klein kind. Net zoals er struikelgevaren zijn die hen kunnen treffen, kunnen er ook struikelgevaren zijn die u kunnen treffen.

Bekijk beoordelingen van attracties

Voor mensen met een beperkte mobiliteit die zich zorgen maken over het uitgaan, kan het ongelooflijk waardevol zijn om online beoordelingen te bekijken voordat ze lokale attracties of zelfs winkels en restaurants bezoeken. Veel attracties delen online informatie over hun toegankelijkheid voor potentiële gasten. En u kunt ook kijken naar online beoordelingen om meer te weten te komen over hoe mensen bepaalde attracties vonden. 

Verbeter de verlichting

Een ding dat echt nuttig kan zijn, is het verbeteren van de verlichting rond uw huis. Goede verlichting kan ervoor zorgen dat u obstakels rond uw huis kunt zien en kan vooral 's nachts nuttig zijn als u uit bed opstaat om een glas water te halen of naar de badkamer te gaan.

Voor wie 's avonds en 's nachts verlichting wil, zijn er automatische lampen die aangaan als ze beweging detecteren. Dit kan handig zijn omdat u dan het licht niet handmatig hoeft aan te doen, en ze geven vaak een zachtere gloed, veel vriendelijker voor vermoeide ogen.

Hoewel het risico op vallen bij ouderen groter is dan bij jongere generaties, zijn er maatregelen die u kunt nemen om het risico te verlagen. Dus, van het bekijken van bewegingsprogramma's tot het verwijderen van risicofactoren voor vallen in huis, zoals tapijten en het investeren in mobiliteitshulpmiddelen zoals een traplift, er is veel dat u kunt doen.

Kijk voor meer nuttige artikelen als deze op onze blog.