16 september 2016

Kiplekker thuis blijven wonen, ook op uw oude dag!

thuis-blijven-wonen.jpg Ouder worden betekent meer tijd voor uzelf en uw partner, genieten van uw kleinkinderen, die ene hobby weer eens oppakken of er lekker op uit gaan. - Aan fitheid in de kop scheelt het u vast niet. Echter brengt uw oude dag vaak ook lichamelijke beperkingen met zich mee, waardoor uw activiteiten in en om het huis ineens een heel andere invulling kunnen krijgen. Slecht ter been zijn bijvoorbeeld reduceert uw mobiliteit. Desalniettemin vinden wij van Handicare dat dit geen beperking in uw vrijheid moet zijn.

In deze blog laten wij zien hoe u - óók als u slecht ter been bent - uw fitheid kunt waarborgen. Verhuizen naar een verpleeghuis of verzorgingshuis? - Niet voor u!

 

Fit zijn biedt meer vrijheid

Met fit zijn op uw oude dag bedoelen we niet dat u de halve marathon moet kunnen rennen. Want ‘fit zijn’ betekent zoveel meer. Fit zijn betekent naast uithoudingsvermogen, conditie en kracht namelijk ook lekker in uw vel zitten en u niet beperkt voelen in uw bewegingsvrijheid. Hierdoor heeft u weer zin om de hort op te gaan, de tuin eens aan te pakken of uw kleinkinderen te laten komen logeren. Maar: ook kleine activiteiten binnenshuis worden gemakkelijker en toegankelijker als u uw fitheid onderhoudt. Denk bijvoorbeeld aan uw huishouden of boodschappen doen. Zo heeft uw uw vrijheid geheel in eigen hand en wordt bewegen letterlijk het verlengstuk van thuis wonen.

 

“Met fit zijn op uw oude dag bedoelen we niet dat u de halve marathon moet rennen.”

 

Tips voor meer beweging in en om huis

Slecht ter been, maar denkt u nog lang niet aan verpleeghuizen, verzorgingshuizen of thuiszorg? Met de volgende simpele tips investeert u al in uw fitheid:

  • Probeer zoveel mogelijk de fiets te pakken en te wandelen, ook al gaan deze bewegingen moeizaam. Door herhaling zullen uw gewrichten soepeler worden en zal het moeizame afnemen.
  • Vermijd de zogeheten ‘voorkeurskant’ die u heeft bij bepaalde bewegingen, omdat de andere kant van uw arm been, zijde of ander lichaamsdeel pijnlijk aanvoelt. Dit kan voor overbelasting van uw goede kant zorgen. Probeer elke dag daarom kleine, herhaaldelijke bewegingen met het pijnlijke deel van uw lichaam te doen om de soepelheid en doorbloeding te stimuleren.
  • Maak het u niet té gemakkelijk in huis. Als u slecht ter been bent neigt u om zoveel mogelijk activiteiten vanuit uw stoel te kunnen doen of binnen een straal van een paar meter alles binnen handbereik te hebben. Daag uzelf echter af en toe uit.

Een tandje erbij

Bent u echter nog goed ter been en zou u graag wat actiever aan beweging willen doen? Dan zijn de volgende sporten voor senioren wellicht iets voor u:

  • Tai Chi
  • Wandelvoetbal
  • Volksdansen
  • Linedance
  • Bewegen op Muziek

Vraag uw omgeving of kijk online of er een club of vereniging in uw omgeving is die deze sporten faciliteert.

Handicare is specialist op het gebied van kwalitatieve, veilige trapliften in huis. Hiermee vergroten we de (bewegings)vrijheid van ouderen en senioren in huis en dragen we bij aan verrijking van uw leven. Geïnteresseerd in een traplift in huis? We leveren ook trapliften voor trappen met bochten en tweedehands trapliften. Vraag voor meer informatie onze brochure aan.