03 juni 2016

Familie is het belangrijkste bij langer thuis wonen

Anke vertelt: Langer thuis wonen Langer thuis kunnen wonen is anno nu een belangrijk maatschappelijk thema. Niet alleen omdat dat gestimuleerd wordt vanuit de overheid, maar vooral omdat de meeste mensen het belangrijk vinden om zo lang mogelijk zelfstandig te zijn en te blijven, in hun eigen vertrouwde omgeving.

Anke van Ameide, Directeur Handicare Trapliften Nederland, vertelt over haar visie op langer thuis wonen.

Zelfstandigheid creëren in overleg met familie en mantelzorgers

“Eigen haard is goud waard. Ouderen zoeken daarom naar oplossingen om zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Er is helaas geen onverdeeld advies beschikbaar, waardoor mensen vaak niet, of te laat, op de hoogte zijn van allemogelijkheden en oplossingen die er zijn. Als er onverwacht of op korte termijn een aanpassing nodig is, dan weet men vaak niet waar te beginnen. Een grote rol in de informatievoorziening is weggelegd voor familie en vrienden. Mantelzorgers, kinderen, kleinkinderen en zorgprofessionals, zien als geen ander bij welke dagelijkse activiteiten aanvullende hulp nodig is. Vaak vormen deze mensen dan ook een cruciale schakel bij de besluitvorming rondom aanpassingen in en om het huis."

'Wat is er mogelijk' en 'hoe regel ik dat'?

"Wat kan er in het huis worden aangepast, wat kost het en hoe ga ik dat financieren? Het nemen van tijdige maatregelen is van groot belang, dus het tijdig beginnen met het inwinnen van informatie is dat ook. Dan weet je wat de mogelijkheden zijn en welke daarvan het beste passen." 

Ondersteunend wonen versus aangepast wonen

"Er is een splitsing te maken tussen ondersteuning en aanpassing. Wanneer we het hebben
over ondersteunend wonen, dan denk ik aan het leveren van diensten die het langer thuis wonen makkelijker maken, zoals bijvoorbeeld de boodschappenbus. 

Onder aangepast wonen versta ik het verwijderen van hinderlijke drempels, badkameraanpassingen, het plaatsen van handvatten in huis of een traplift. Woningaanpassing is dus een schakel in het teruggeven of verlengen van zelfstandigheid in de eigen vertrouwde omgeving."

Langer thuis wonen versus lekker lang thuis wonen

"Het gevoel dat komt kijken bij het langer thuis blijven wonen gaat om meer dan praktische zaken. Het gaat om het zo lang mogelijk vasthouden van een thuisgevoel, gezelligheid, comfort en veiligheid. De juiste oplossingen die inspelen op persoonlijk eisen en wensen zijn daarbij van groot belang. Dat geldt ook voor trapliften. Een traplift zorgt ervoor dat je net zo vaak de trap kunt nemen als vroeger. Je hoeft niet na te denken wanneer je naar boven of naar beneden gaat en wat je wel of niet meeneemt als je de trap neemt.  

Wij merken dat flexibele oplossingen steeds belangrijker worden, zoals het huren van een traplift, een tweedehands traplift of aangepaste financieringsmogelijkheden. Wij zien ook dat oplossingen die meer comfort, gemak en veiligheid bieden van groot belang zijn. Een traplift met een sta-op-stoelfunctie (de Active Seat) en een verlichte voetenplank die van pas komt in een slecht verlichte hal zijn voorbeelden van oplossingen die inspelen op persoonlijke eisen en wensen."

De bijdrage van Handicare Trapliften

"Handicare Trapliften draagt bij aan langer thuis blijven wonen. Wij hebben voor ieder budget en iedere trap een oplossing en geven een advies op maat. Ik vind het belangrijk dat iedereen zelf de regie over zijn eigen leven in handen kan blijven houden, samen met de steun van familie. Er 'op tijd bij zijn' is belangrijk. We willen de uitspraak "had ik dit maar eerder geweten!" voorkomen. Lees daarom ook vooral de ervaringsverhalen van onze klanten.”

Anke van Ameide