09 februari 2017
Auteur
Mélanie Pradines

Vier stappen om vallen te voorkomen

Hoe is vallen te voorkomen? In 4 stappen naar meer veiligheid.

Momenteel is het winter en worden we regelmatig gewezen op valgevaar buiten door ijs en sneeuw. Maar wist u dat de meeste valongevallen binnen in huis gebeuren? Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij 65+ , elke 5 minuten komt er één oudere op de eerste hulp na een ongeval. En meer dan de helft van de valongevallen vindt in of om het huis plaats.

Zelfs een eenvoudige val, leidt vaak tot een psychologisch en fysieke trauma met meer of minder ernstige verwondingen. En als het eenmaal gebeurd, is het risico op herhaling tot wel 20 keer vergroot. Uitglijden in de badkamer, even uw balans verliezen, het is snel gebeurd.

Gelukkig zijn er oplossingen om dit voor te zijn! Handicare geeft u een handleiding om in 4 stappen vallen te voorkomen.


1. Beoordeel het risico van vallen

Het Franse INPES (Nationaal Instituut voor gezondheidspreventie) publiceerde enige tijd geleden, een opsomming van de vijf belangrijkste risicofactoren. Op aflopende volgorde zijn dit: het gebruik van medicatie, een recente verminderde mobiliteit en balansverlies, de angst om te vallen, handelingen met risico’s (denk aan verkeerde schoenen, het gaan zitten en opstaan uit een stoel, dweilen etc.) en tot slot het verlies van kracht. Al deze factoren kunnen mogelijke oorzaken zijn van het vallen. Daarom is het belangrijk alert te blijven en zich bewust te zijn van de risico’s.

2. Praat over het risico van vallen

Hoe kunt u het risico om te vallen verkleinen?  Vooruitlopend op de veranderingen die door het ouder worden ontstaan, betekent dit zeker niet, dat u moet gaan stilzitten. Integendeel! Het is al vaak aangetoond dat er een sterk verband tussen fysieke activiteit, autonomie en geestelijk welzijn is. Daarom is het noodzakelijk dat u over eventuele risico’s blijft praten, oplossingen zoekt en veranderingen in het lichaam en fysiek welzijn geen taboe worden.  Als u bijvoorbeeld een traplift laat installeren in een huis met meerdere verdiepingen, dan heft u een beperking in het dagelijks leven op.  Hiermee wordt u niet afhankelijk, maar maakt u het leven makkelijker en maakt u het mogelijk om zelfstandig te zijn en blijven.

3. Handel op tijd en zoek gezelschap

Isolatie is een van de meest gevaarlijke factoren. Om het risico van vallen tegen te gaan, is het belangrijk om niet alleen te zijn, maar om te worden omringd door mensen, vrienden en buren. Tegenwoordig bieden talloze verenigingen en welzijnsorganisaties ochtenden, middagen en avonden waar u andere kunt ontmoeten.  Zo hoeft u niet alleen te zijn en heeft u tegelijkertijd een aangename dagbesteding.

En wist u dat ergotherapeuten ook thuis kunnen komen om een diagnose te stellen of er in uw huis of appartementen potentiele risico’s aanwezig zijn.  Samen kunt u de mogelijkheden van hulpmiddelen bespreken, die het dagelijks leven makkelijker maken en meer comfort bieden.


4. Beschik over de hulpmiddelen

Wist u dat 6% van de valongevallen op de trap gebeurt? Dit is eigenlijk niet nodig. Er zijn vandaag de dag veel hulpmiddelen die het dagelijks leven makkelijker maken, waarmee u uw zelfstandigheid kunt behouden en u thuis kunt blijven wonen. Trapliften, badkameraanpassingen, keukenhulpjes. Alles wordt ontwikkeld om u zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen? Want waarom het huis en de buurt verlaten, als u met kleine aanpassingen kunt zorgen voor meer comfort en veiligheid in huis?  

Vier uw leeftijd, maar wees bewust van de veranderingen die komen, bespreek ze, maar laat ze u niet beperken. Het is eenvoudig om stappen te nemen, moeilijker om ze te overwinnen, maar daarna kunt u weer verder gaan zoals daarvoor!  

Bronnen:

Veiligheid.nl

Inpes